Tonttisotkun hinnaksi tuli 775 000 euroa – Tampereen kaupunki ja Kotilinnasäätiö pääsivät sopuun

Miljoonaluokan riidaksi nousseessa tapauksessa keskeistä on se, että tontin vuokrasi alunperin Kotilinnasäätiö eikä perustettava asunto-osakeyhti.

Miljoonaluokan riidaksi nousseessa tapauksessa keskeistä on, että tontin vuokrasi alunperin Kotilinnasäätiö eikä perustettava asunto-osakeyhtiö. (Kuvituskuva Fotolia)

Kaupungin ei kannattanut riidellä itsensä kanssa oikeudenkäynnissä, josta tulisi pitkä ja kallis.

TONTTIRIITA Tampereen poliittisia piirejä on jo pitkään puhuttanut kaupungin tytäryhteisön Kotilinnasäätiön ympärillä käyty miljoonaluokan riita rakentamattoman tontin vuokraoikeuden siirrosta.

Tapahtumaketju käynnistyi, kun marraskuussa 2016 säätiö vuokrasi kaupungilta tontin, jonka vuokrahinnaksi sovittiin 72 000 euroa vuodessa. Kotilinnasäätiö perusti hanketta varten asunto-osakeyhtiön, jolle se luovutti tontin vuokraoikeuden. Tämän jälkeen säätiö myi tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle 1 150 000 eurolla.

Siitähän soppa syntyi. Kaupunki haastoi Kotilinnasäätiön eli käytännössä itsensä käräjille sopimusrikkomuksesta. Tontin vuokrasopimuksessa oli pykälä, että Kotilinnasäätiö maksaa kaupungille 1,8 miljoonaa euroa sopimussakkoa, jos tontti luovutetaan rakentamattomana jollekin toiselle toimijalle.

Ensin kaupunki päätti, että sopimussakkoa ei peritä. Päätöksestä aiheutui kuitenkin niin kovaa kritiikkiä, että kaupunki päätti ryhtyä perintätoimiin. Asiaa on selvitetty jopa poliisin voimin ja dokumenteista selvisi, että kaupungin edustajat tiesivät etukäteen vuokraoikeuden siirrosta.

Tampereen kaupunki vei riita-asian lopulta kuitenkin Pirkanmaan käräjäoikeuteen, jossa on järjestetty kaksi sovittelukäsittelyä. Niiden lopuksi käräjäoikeus ehdotti, että Kotilinnasäätiö maksaa Tampereen kaupungille 775 000 euroa sopimusrikkomuksesta.

Kummankin osapuolen edustajat ovat kertoneet hyväksyvänsä sovintoehdotuksen. Kotilinnasäätiön hallitus hyväksyi sopimuksen eilen, Tampereen kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina. On todettu, että kaupungin ei kannata riidellä itsensä kanssa oikeudenkäynnissä, josta tulisi pitkä ja kallis.

Tampereen kaupungin omistaman Kotilinnasäätiön toiminta-ajatuksena on rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja ikäihmisille. Tiedossa ei ole, aiheuttaako 775 000 euron sopimussakko lopulta jopa vuokrankorotuksia.

Lue myös: Yllätyskäänne Tampereen kaupungin kiistellyssä miljoonariidassa – kaupunki tiesi tontin vuokraoikeuden siirrosta etukäteen

Kommentoi Facebookissa