TERVEYS Vuosittain hedelmöityshoitoja aloitetaan noin 13 000‒14 000 ja 17–18 prosenttia niistä johtaa lapsen syntymään. Aloitettujen hedelmöityshoitojen kokonaismäärä väheni hieman vuosina 2016‒2017.
Vaikka hoitojen kokonaismäärissä on tapahtunut vuosikohtaisia muutoksia, on hoitojen kokonaismäärä pysynyt melko vakaana viimeisen vuosikymmenen ajan.
– Omilla sukusoluilla tehtyjen koeputkihoitojen määrän kasvua ja inseminaatioiden määrän vähenemistä selittävät muun muassa parantunut hoitoon ohjaus. Klinikoilla osataan ohjata yhä paremmin potilaat suoraan oikeaan hoitomuotoon, kertoo erikoissuunnittelija Anna Heino.
Vuoden 2016 tietojen ja vuoden 2017 ennakkotietojen mukaan omilla sukusoluilla tehtyjen koeputkihedelmöityshoitojen lukumäärä nousi ja omilla sukusoluilla tehtyjen inseminaatiohoitojen määrä laski. Luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen määrä näyttää vakiintuneen viime vuosien aikana.
Vuoden 2017 ennakkotietojen mukaan julkisen terveydenhuollon osuus kaikista hedelmöityshoidoista oli 50,9 prosenttia, mikä oli ensimmäistä kertaa yli puolet aloitetuista hoidoista 2000-luvulla. Luovutetuilla sukusoluilla tehdyistä hoidoista julkisen terveydenhuollon osuus kuitenkin väheni 2,6 prosenttiyksikköä ja oli vuoden 2017 ennakkotietojen mukaan vain 1,2 prosenttia.
Vuoden 2016 kaikista hedelmöityshoidoista 18,2 prosenttia eteni lapsen syntymään, mikä oli sama osuus kuin edellisenä vuotena. Hoidoista syntyi 2 442 lasta, mikä on arviolta 6,5 prosenttia kaikista syntyneistä lapsista.
- Lähde THL
Lue myös: Kalenterit esiin, vauvaa suunnittelevat – alkuvuodesta syntyneet menestyvät paremmin koulussa
Kommentoi Facebookissa