Vuodettu lausunto ja sote-kritiikki kuumensivat eduskunnassa – ”Teidän sote-mallinne vuoksi palveluita tullaan leikkaamaan”

– Se kysymys vaalien ajankohdasta on enemmän tekninen asia kuin sisältöasia,, kommentoi pääministeri Juha Sipilä.

– Se kysymys vaalien ajankohdasta on enemmän tekninen asia kuin sisältöasia,, kommentoi pääministeri Juha Sipilä. (Kuva AOP)

Maakuntavaalien siirtyminen myöhäisemmäksi näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä.

SOTE Sote eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus sekä tähän liittyvä maakuntauudistus olivat keskeisesti esillä suullisella kyselytunnissa eduskunnassa torstaina. Tänään puheenaiheeksi nousi myös perustuslakivaliokunnan vuodettu lausuntoluonnos.

Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toi kyselytunnilla pääministerille esiin epäilykset sote-uudistuksen kustannustavoitteiden saavuttamisesta. Rinteen mukaan hallituksen sote-uudistuksella ei tule hallituksen kuvittelemia säästöjä, vaan päinvastoin lisää kustannuksia.

– Teidän sote-mallinne vuoksi palveluita tullaan leikkaamaan, asiakasmaksuja tullaan korottamaan ja veroja tullaan kiristämään, Rinne tylytti.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi uudistuksen hillitsevän kustannusten kasvua seuraavan kymmenen vuoden aikana noin kolme miljardia euroa.

– Jos emme tee mitään, niin kustannukset tulevat kasvamaan nykyisestä noin 18,5 miljardista noin 24 miljardiin saakka. Mutta kun teemme tämän uudistuksen nyt rauhassa, keskitymme siihen, että toimeenpanoon jää riittävästi aikaa, niin täällä on täydet mahdollisuudet saavuttaa suurempikin kustannusten hillintä kuin tuo kolme miljardia euroa.

Opposition esittämissä kysymyksissä tuotiin esiin kriittisyys sote-valmistelun kustannuslaskelmia, vaikutusarvioita sekä esitykseen liittyviä valinnanvapausmallia ja maakuntauudistusta kohtaan.

Samoin nostettiin esille myös kysymys maakuntavaalien ajankohdasta. Oikeuskanslerin virasto on esittänyt kantanaan sen, että aikajakso vaaleihin pitää olla kuusi kuukautta siitä, kun lait on käsitelty eduskunnassa. Ensimmäiset maakuntavaalit on suunniteltu pidettäväksi lokakuussa 2018.

– Se kysymys vaalien ajankohdasta on enemmän tekninen asia kuin sisältöasia, mutta ilman muuta kunnioitamme sitä, että demokraattisiin vaaleihin tulee riittävä aika valmistautua, pääministeri Sipilä vastasi.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa luonnosteltavan lausunnon mukaan soten valinnanvapautta ei pystytä toteuttamaan hallituksen esittämässä aikataulussa. Asia kävi ilmi, kun joku oli vuotanut Ilta-Sanomille valiokunnan lausuntoluonnoksen.

Esitykseen liittyisi liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta ja se muodostuisi siksi perustuslain vastaiseksi.

– On todella raukkamaista vastoin säädöksiä mennä vuotamaan perustuslakivaliokunnan keskeisistä asiakirjoista ilmeisesti joitakin osakohtia, jotka jonkun mielestä on ollut tärkeitä, jo etukäteen ennen kuin perustuslakivaliokunta niitä käsitellyt, kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kommentoi lehdelle.

Annika Lapintien johtama perustuslakivaliokunta kokoontui perjantaina lehtitietojen mukaan kireissä tunnelmissa. Lausunnon toivottiin alun perin valmistuvan jo tänään, mutta uuden aikataulun mukaan se on odotettavissa ensi viikolla.

Lue myös: Valtiovarainministeriön muistio sote-säästöistä herättää kritiikkiä – ”Ei tuota uskottavaa arviota”

Kommentoi Facebookissa