Tänään oli taas Suomelle huikea päivä MM-kisoissa – USA kaatui ja lohkovoitto varmistui!

Amerikkalaiskannattajat hautaavat päänsä pettyneenä, kun Sebastian Aho tuulettaa taas maalintekijänä.

Amerikkalaiskannattajat hautaavat päänsä pettyneenä, kun Sebastian Aho tuulettaa taas maalintekijänä. (Kuva AOP)

Sebastian Aho teki hattutempun ja siirtyi kaikkien aikojen tehokkaimmaksi Leijonaksi MM-kisoissa.

MM-KISAT Jääkiekon MM-kisoissa Suomen otteet ovat ailahdelleet tarunomaisesta tuskaiseksi, ja siksi alkulohkon viimeisellä ottelulla Yhdysvaltoja vastaan oli suuri merkitys.

Jos Leijonamiehistö voittaisi varsinaisella peliajalla, voittaisi Suomi myös lohkonsa ja vastaan puolivälierässä tulisi heikompi joukkue. USA ei ollut hävinnyt vielä otteluakaan MM-kisoissa, mutta joukkue oli menettänyt silti pisteitä kahden ottelun päätyttyä vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Yhdysvallat aloitti ottelun vahvasti supertähtensä Patrick Kanen johdolla, ja Harri Säteri joutui Suomen maalissa tosissaan torjuntatöihin. Kymmenen minuutin kohdalla Suomi sai kuitenkin painostuksen aikaiseksi, ja Sebastian Aho pääsi muutamaankin kertaan lusikoimaan kiekkoa USA:n maalille.

Lopulta kiekko löysi tiensä Keith Kinkaidin varusteiden kautta miinuskulmasta maaliin. Ahon toinen maali seitsemän minuuttia myöhemmin syntyi kenttämestarin erikoisesta. Rännikiekko muutti päädystä suuntaansa yllättäen, ja Aholla oli helppo työ siirtää kiekko lähes tyhjään maaliin.

Toiseen erään lähdettiin Suomen 2–0-johdossa, ja peli aaltoili hyökkäyspäästä toiseen. Erän lopussa Mikko Rantanen oli hyökkäyspään aloituksen jälkeen hereillä, ja iski torjunnasta Suomen kolmen maalin johtoon.

Kolmannesta erästä tuli varsinaista maalijuhlaa. Ensin Marko Anttila iski paluukiekon USA:n maaliin, ja Patrick Kane onnistui puolestaan ylivoimalla. Molemmat maalit haastettiin vastustajan päävalmentajan toimesta videotarkastuksiin, joissa ei todettu maalivahdin häirintää.

Kun kuusi minuuttia oli enää ottelusta jäljellä, Kasperi Kapanen onnistui Suomen mylläkän jälkeen siirtämään kiekon ohi Kinkaidin, ja peli tuntui ratkenneelta. Mutta ei ehtinyt kulua minuuttiakaan, kun Derek Ryan puolestaan iski irtokiekon ilmasta Säterin vartioimaan maaliin ja tilanteeksi 5–2.

USA yritti loppuminuutit kavennusta ilman maalivahtia, mutta ottelun parhaana palkittu Sebastian Aho päätti amerikkalaisten pyristelyn kolmannella maalillaan ja teki näin ottelussa hattutempun.

– Olemme turnauksessa tehneet toiseksi eniten maaleja ja se on hyvä merkki, päävalmentaja Lauri Marjamäki kommentoi ja kiitteli myös joukkueen puolustuspelaamista.

Samalla Suomelle varmistui B-lohkon voitto. Leijonien MM-kisat jatkuvat torstaina puolivälierässä A-lohkon neljättä joukkuetta Sveitsiä vastaan.

Sebastian Aho on nyt tehnyt kisoissa seitsemässä ottelussa tehopisteet 9+8=17. Sillä hän nousee uudeksi Leijonien ennätysmieheksi ohi Petri Kontiolan, jonka tehot MM-kisoissa 2013 olivat 8+8=16.

Suomi – Yhdysvallat 6–2

10.17 1–0 Sebastian Aho (Savinainen)

17.15 2–0 Sebastian Aho (Nutivaara)

37.12 3–0 Mikko Rantanen (Nutivaara, Granlund)

47.41 4–0 Marko Anttila (Manninen, Mäenalanen)

51.33 4–1 Patrick Kane (McAvoy) YV

53.57 5–1 Kasperi Kapanen (Tolvanen, Savinainen) YV

54.44 5–2 Derek Ryan (Kane, Kreider)

56.44 6–2 Sebastian Aho (Kivistö) TM

Kommentoi Facebookissa