Tänään on se päivä – ravintoloita ja terasseja avataan, kirjastoihin ja uimahalleihin pääsee taas

Yleisötilaisuuksien rajoitukset eivät koske uimahallien ja liikuntatilojen tavanomaista jatkuvaa omaa toimintaa.

Yleisötilaisuuksien rajoitukset eivät koske uimahallien ja liikuntatilojen tavanomaista jatkuvaa omaa toimintaa. (Kuva Fotolia)

Koronavirusepidemian vuoksi asetettuihin rajoituksiin on tullut tänään muutoksia.

KORONAVIRUS Koronarajoituksista luovutaan asteittain 1. kesäkuuta alkaen. Valtioneuvoston mukaan tavoitteena on estää epidemian leviämistä niin, että se haittaa mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista.

Kesäkuun alusta alkaen lievennyksiä on tullut muun muassa kokoontumisrajoituksiin, tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen sekä julkisten tilojen aukioloon.

Myös ravintolat ja kahvilat avataan asiakkaille tietyin rajoituksin samaan aikaan. Enintään 50 hengen yleisötilaisuudet sallitaan kesäkuun 1. päivästä alkaen.

Poliisi valvoo kokoontumisia

Rajoitukset koskevat sisä- ja ulkotiloissa järjestettyjä julkisia tilaisuuksia eli yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Yleisiä kokouksia ovat mielenosoitukset ja muut kokoontumisvapauden mukaiset kaikille avoinna olevat tilaisuudet. Yleisötilaisuuksia ovat puolestaan yleisölle avoimet huvitilaisuudet, kilpailut, näytökset tai muut näihin rinnastettavat tilaisuudet.

Laissa tarkoitettuja kokouksia ja tilaisuuksia eivät sen sijaan ole esimerkiksi samanaikainen oleskelu julkisilla liikuntapaikoilla tai asiointi kauppakeskuksessa. Kokoontumisrajoitus ei myöskään koske yksityisiä tilaisuuksia, kuten yksityisjuhlia tai yksityisiä kokouksia. Hallitus kuitenkin suosittelee, ettei yksityistilaisuuksia järjestettäisi yli 50 hengelle.

Yli 50 ja enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin. Aluehallintovirastot ovat asettaneet tällaisten kokousten ja tilaisuuksien järjestämisen ehdoiksi sen, että kokoontuminen järjestetään noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä 31.7. asti.

Poliisi valvoo aluehallintovirastojen määräämiä kokoontumisrajoituksia toimivaltuuksiensa mukaisesti.

Julkisia tiloja avataan

Suljettuna olleita julkisia sisätiloja avataan kesäkuun alusta alkaen. Tällaisia ovat muun muassa valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Esimerkiksi konsertit, teatteriesitykset, elokuvateatterinäytökset, festivaalit ja kulttuuritapahtumat ovat yleisötilaisuuksia. Niitä koskevat aluehallintoviraston tartuntatautilain nojalla tekemät rajoituspäätökset. Kirjastojen ja museoiden jatkuvaluonteisessa, normaalissa toiminnassa sen sijaan ei ole kyse yleisötilaisuudesta, eivätkä kokoontumisrajoitukset koske tätä toimintaa.

Juttuvinkki: Tukes ohjeistaa – näin ostat kansanmaskin mutta mitä eroa sillä on hengityksensuojaimiin?

Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää erityisjärjestelyin kesäkuun alusta lukien yleisötilaisuuksia koskevia henkilömäärä- ja muita rajoituksia sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita noudattaen. Yleisötilaisuuksien rajoitukset eivät koske uimahallien ja liikuntatilojen tavanomaista jatkuvaa omaa toimintaa.

Ravintolat ja kahvilat avataan rajoituksin

Ravintolat ja kahvilat avataan asiakkaille tietyin rajoituksin samaan aikaan koko maassa kesäkuun alussa, jolloin tulee voimaan laki tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Laki on voimassa 1.6.2020–31.10.2020. Valtioneuvoston on säännöllisesti arvioitava, ovatko lain ja asetuksen rajoitukset eri alueilla välttämättömiä tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Ravitsemisliikkeet voivat olla auki kello 6–23 välisenä aikana. Alkoholijuomien anniskelu on sallittu vain kello 9–22 välillä. Asiakkaiden enimmäismäärä on ravintoloiden sisätiloissa rajattu puoleen normaalista.

Ravitsemisliikkeet ovat velvollisia tehostamaan hygieniaa ja huolehtimaan asiakkaiden välisistä riittävistä etäisyyksistä. Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä. Ostoksensa voi noutaa itse esimerkiksi tiskiltä. Sen sijaan asiakkaat eivät saa annostella ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi niin sanotusta buffetpöydästä.

Kotimaassa voi hallituksen mukaan matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita. Matkailijoiden ja matkailualan yritysten on tärkeää sitoutua toimiin, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja.

  • Lähde valtioneuvoston kanslia

Lue myös: Hallitus linjasi kummallista kiistaa siitä, mitä se suosittelee – ”Kotimaassa voi matkailla”

Kommentoi Facebookissa