Tangomarkkinoiden tiukat turvatoimet puhuttavat – ”Mitään ei katsota läpi lapasien”

Iso osa pitkän linjan järjestyksenvalvojista on sitä mieltä, että turvatoimista paras on maalaisjärki.

Iso osa pitkän linjan järjestyksenvalvojista on sitä mieltä, että turvatoimista paras on maalaisjärki. (Kuva Anne Anttila)

Äärimmilleen vedetyt turvatoimet ovat jopa järjestyksenvalvojien mielestä kohtuuttomia.

TURVALLISUUS Seinäjoen Tangomarkkinoiden väki on saanut nauttia tangon lisäksi myös kesän komeimmista keleistä. Aurinko ja paahtava helle vaatii kuitenkin veronsa ja näkyy tangokansan keskuudessa muun muassa entistä runsaampana vedenkulutuksena.

Valveutunut tangoväki on kuitenkin tottunut tankkaamaan mukaansa vesipullon ja näin myös tällä kertaa. Aikaisemmin repun kyljessä roikkuvasta vesipullosta ei ole muodostunut haittaa, ongelmasta puhumattakaan.

Kuitenkin nyt Tangokadulle mielivä joutui portilla turvatarkastukseen, jonka yhteydessä laukkujen, reppujen ja muiden kantokassien sisältö tarkistettiin. Samalla myös vesipullot tyhjennettiin.

Sen sijaan aukaisemattoman limonadipullon sai pitää, mutta jos korkki olisi ehtinyt narahtaa, niin pullo olisi takavarikoitu ja sisältö valutettu vesipullojen tapaan asvaltille.

– Tämä on kaikin puolin valitettavaa, mutta tällaiset ohjeet olemme saaneet. Onneksi valtaosa ihmisistä ottaa turvatarkastuksen asiallisesti, mutta mukaan mahtuu myös niitä, joille laukun aukaiseminen laukaisee voimakkaan vastareaktion. Tällä portilla emme tule tunnekuohuilta välttymään, naispuolinen järjestyksenvalvoja selvittää.

Turvatarkastuksen yhteydessä kurkistetaan reppuun ja katsotaan, ettei mukana kulkeudu mitään vaaralliseksi luokiteltavaa – kuten esimerkiksi vettä.
Turvatarkastuksen yhteydessä kurkistetaan reppuun ja katsotaan, ettei mukana kulkeudu mitään vaaralliseksi luokiteltavaa – kuten esimerkiksi vettä. (Kuva Anne Anttila)

Iltalehti on tehnyt juuri katsauksen, jonka mukaan Suomen festivaaleista eniten järjestyshäiriöitä on juuri Seinäjoella, Tangomarkkinoilla ja Provinssissa. Laskelma ei ole kuitenkaan kuin viitteellinen, sillä Pohjanmaan poliisi oli laskenut häiriöt koko keskustan alueelta, muissa tapahtumissa ainoastaan festivaalialueen sisältä.

Tangomarkkinoiden tiukat turvatoimet on laadittu luonnollisesti yleisön parhaaksi, mutta niiden joustamattomuus ei saa kuitenkaan kaikilta järjestyksenvalvojilta ymmärrystä.

– Sanotaanko näin, että ohjeistus on valtaosalta niin tiukka, ettei siinä huomioida enää niin sanottua kohtuutta. Liian tiukka ja säälimätön ”valvonta” johtaa usein järjestyshäiriöihin.

– Tämä tultiin huomaamaan esimerkiksi Provinssissa, jossa oli enemmän kuin koskaan häiriökäyttäytymisiä. Tämä kertoo omaa karua kieltään siitä, että jos kaikki tehdään tiukasti pykälien mukaan, unohdetaan ihminen ja inhimillisyys, niin lopputulosta ei voi kauheasti kehua, 30 vuotta järjestyksenvalvontaa suorittanut mieshenkilö paljastaa.

Yleisötapahtumien järjestyksenvalvonnasta vastaavat hyvin usein eri urheiluseurojen edustajat. Näin myös Tangomarkkinoilla. Tällä kertaa lisävahvistusta joukkoon tuovat eri puolilta Suomea tulleet ”kapakkaportsarit”.

– Hienoa, että rivit ovat tiiviit. Toivotaan kuitenkin, että läsnäolomme ei herätä ihmisissä negatiivisia ajatuksia. Teemme parhaamme ja asetamme tavoitteeksi, että tangokansa tuntisi olotilansa turvalliseksi. Meille voi tulla juttelemaan ja kysymään tietä vaikka jätskikioskille.

Lue myös: Ruisrock on suomalaisen aikuisväestön suosikkitapahtuma – eläkeläiset taipuvat tangon tahtiin

Kommentoi Facebookissa