Tangovillitys houkuttelee kaduille ja konsertteihin myös ensikertalaisia – ”Luvassa on suuria tunteita”

Tangomarkkinoilla tyyli on vapaa ja jokainen saa olla hetken oman elämänsä tähti.

Tangomarkkinoilla tyyli on vapaa ja jokainen saa olla hetken oman elämänsä tähti. (Kuva Anne Anttila)

Astetta tiukemmista turvatoimista huolimatta Tangomarkkinoilla on jälleen välitön tunnelma.

TANGOMARKKINAT Alkupäivien hieman kolea sää jarrutteli juhlakansan virittäytymistä tunnelmaan, mutta eivät suomalaiset pientä sadetta pelkää. Viikonvaihteessa Seinäjoki kylpi jälleen auringossa sekä tangokansan suuressa suosiossa.

– Pohojanmaalla on totuttu siihen, että sää vaihtelee yhtä nopeasti kuin emännän mielikin. Lopuksi kuitenkin tuuli tyyntyy ja pilven takaa kurkistelee päivänpaiste, Matiksi itsensä esittelevä pohjalaismies virnistää hyväntuulisena.

Suomi100 -teeman alle rakennetut Tangomarkkinat saavat tangokansalta kiitosta myös monipuolisella ohjelmakattauksellaan.

Tangotaksi kyydittää festivaalivieraita perinteisten hevosvoimien avulla.
Tangotaksi kyydittää festivaalivieraita perinteisten hevosvoimien avulla. (Kuva Anne Anttila)

– Jokaiselle löytyy jotakin. Lavalle nousevat Suomen ykkösnimet ja myös täällä lievealueella eli niin sanotulla tangovapaalla kadulla on mahdollisuus nauttia hyvästä musiikista. Myös tangosta, seinäjokelainen Reijo kiittelee vuolaasti.

Seinäjoen Tangomarkkinoilla nähdään lukuisia vakiokävijöitä, mutta joukosta löytyy aina myös ensikertalaisia. Kirkkonummelainen pariskunta, Raija ja Lauri sekä heidän Carlos-koiransa ovat ensimmäistä kertaa Tangomarkkinolla.

– Kannatti tulla. Tunnelma yllätti välittömyydellään ja myös ohjelma on todella kattava. Perinteisellä tanssimusiikilla on tunteita herättävä vaikutus. Tapasimme aikoinaan tangon merkeissä ja välillä on kiva fiilistellä entiseen malliin, pariskunta kuvailee hymyillen.

Kirkkonummelainen pariskunta Raija ja Lauri sekä koiraherra Carlos ovat Tangomarkkinoiden ensikertalaisia. – Mahtava tunnelma, joten matka lakeuksille ei ollut turha, pariskunta iloitsee.
Kirkkonummelainen pariskunta Raija ja Lauri sekä koiraherra Carlos ovat Tangomarkkinoiden ensikertalaisia. – Mahtava tunnelma, joten matka lakeuksille ei ollut turha, pariskunta iloitsee. (Kuva Anne Anttila)

Myös perheen viisivuotias koiraherra Carlos kuuluu festivaalien ensikertalaisiin.

– Hyvin on poika viihtynyt ja näyttää nauttivan täysillä myös musiikista. Harmi vain, ettei Carlos pääse ulkoterasseille. Muualla Suomessa ja eri tapahtumissa myös lemmikit ovat tervetulleita terasseille. Tämä on mielestämme iso miinus, sillä lemmikit ovat perheenjäseniä ja kulkevat mukana myös lomareissuilla, pariskunta harmittelee.

Ensikertalaisten vierailijoiden joukkoon lukeutuu myös raahelainen Teemu Pyhtilä.

– Toimin keikkailevana baarimestarina ja olen ensimmäistä kertaa Tangomarkkinoilla ja ylipäätään koko Seinäjoella. Ensimmäisten päivien kolea keli on näkynyt baaritiskillä, mutta eiköhän tämä vielä iloksi muutu. Sää on sellainen vekkuli, että varsinkin ulkoilmatapahtumissa se näkyy heti myös virvokepuolella.

Musiikin monitaituri Tarja Raivio on tuttu näky Seinäjoen Tangomarkkinoilta. Karaoke-emäntänä toimiva Tarja tekee taviksista tähtiä.
Musiikin monitaituri Tarja Raivio on tuttu näky Seinäjoen Tangomarkkinoilta. Karaoke-emäntänä toimiva Tarja tekee taviksista tähtiä. (Kuva Anne Anttila)

Hallitseva tangokuningas Marco Lundberg kehuu vuolaasti Tangomarkkinoiden järjestelyitä.

– Tapahtuma paranee kuin viini vanhetessaan. Kaikki on toiminut moitteettomasti, vaikka taustalla pyörii iso ja nopeatempoinen organisaatio. Kiire on ulkopuolelle kuitenkin näkymätöntä, Marco tietää kertoa.

Lauantaina Marco luovuttaa kruunun seuraajalleen, joten luvassa on suuria tunteita ja kenties jopa pieniä kyyneleitä.

– Kyllä! Rohkenen sanoa jo tässä vaiheessa, että herkkänä miehenä en tule kyyneleiltäkään välttymään. Mennyt vuosi on ollut täynnä hienoja hetkiä ja suurenmoisia retkiä. Tietenkin jään omalla tavallani myös kaipaamaan niitä, Lundberg paljastaa hymyillen.

Marco Lundberg luovuttaa kruunun seuraajalleen saatesanoin; ole oma itsesi, nöyrä yleisölle ja armollinen itsellesi.

– Vuosi tangokuninkaana on ollut minulle opettavainen matka. Olen oppinut paljon myös omasta peilikuvastani. Nyt hallitsen myös heittäytymisen taidon, josta on viihdyttäjän alalla suurta hyötyä.

Vuosi kuninkaana on ollut Marco Lundbergille opettavainen ja hieno matka suomalaisen tanssimusiikin ytimeen. – Kruunusta luopuminen tulee olemaan hetkenä hyvin herkkä, Marco sanoo.
Vuosi kuninkaana on ollut Marco Lundbergille opettavainen ja hieno matka suomalaisen tanssimusiikin ytimeen. – Kruunusta luopuminen tulee olemaan hetkenä hyvin herkkä, Marco sanoo. (Kuva Anne Anttila)

Kommentoi Facebookissa