Tapahtumatakuun haku alkaa – valtio maksaa 85 prosenttia peruuntuneen festivaalin kustannuksista

Tapahtumatakuun tavoitteena on pienentää koronapandemian aiheuttamaa taloudellista riskiä tapahtumien järjestäjille.

Tapahtumatakuun tavoitteena on pienentää koronapandemian aiheuttamaa taloudellista riskiä tapahtumien järjestäjille. (Kuvituskuva Fotolia)

Maksusitoumuksen tarkoituksena on vähentää koronapandemiasta johtuvia taloudellisia riskejä.

TAPAHTUMATAKUU Valtiokonttori avaa tapahtumatakuun haun tiistaina 1.6.2021. Tapahtumatakuu on maksusitoumus, jonka tarkoituksena on vähentää tapahtumien järjestämisen koronapandemiasta johtuvia taloudellisia riskejä.

Tapahtumatakuu koskee vähintään 200 hengen avointa yleisötapahtumaa, joka järjestetään 1.6.–7.12.2021. Tapahtumatakuun piirissä ovat esimerkiksi taide- ja kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt, urheilutapahtumat, musiikkifestivaalit, messut sekä vastaavat tapahtumat.

Tapahtumatakuuta ei myönnetä säännöllisesti ympäri vuoden järjestettäville tapahtumille. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi viikoittainen esitys-, konsertti- ja teatteritoiminta sekä sarjamuotoiset urheilutapahtumat.

Tapahtumatakuuta haetaan kahdessa osassa. Tapahtumalle haetaan ensin ennakollinen maksusitoumus eli tapahtumatakuu, joka myönnetään tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Toisessa vaiheessa tapahtuman järjestämisen toteutuneista kuluista voi hakea korvausta, jos tapahtuma peruuntuu tai toteutuu olennaisesti pienempänä.

Juttuvinkki: Kritiikki koronatoimia kohtaan on politisoitunut – matkustusrajoituksia ulkomailta pidetään liian lievinä

Tapahtumajärjestäjän on hakemuksessaan ilmoitettava muun muassa tapahtuman suunniteltu ajankohta, paikka ja kesto, kustannusarvio sekä tapahtuman alihankkijat. Tapahtumatakuuta hakee tapahtumajärjestäjä, mutta Valtiokonttori maksaa korvauksen myös tapahtumajärjestäjän hakemuksessaan ilmoittamille alihankkijoille.

Jos tapahtuma joudutaan perumaan lain tai viranomaispäätöksen vuoksi, tapahtumajärjestäjälle korvataan 85 prosenttia toteutuneista ja ennakkoon ilmoitetuista kohtuullisista kustannuksista. Valtiokonttorille ilmoitetuille alihankkijoille korvataan myös 85 prosenttia niistä toteutuneista kustannuksista, joita se ei ole saanut tapahtumajärjestäjältä.

Tapahtumajärjestäjä voi perua tapahtuman silloin, jos korkeintaan 90 päivää ennen tapahtumaa on voimassa oleva järjestämisen estävä rajoitus. Tapahtuma voidaan katsoa peruuntuneeksi myös, jos laki tai viranomainen määrää, että siihen voi osallistua enintään 85 prosenttia sen suunnitellusta osallistujamäärästä.

Tämä tarkoittaa, että tapahtumajärjestäjä voi tällaisessa tilanteessa perua tapahtuman ja saada tapahtumatakuun mukaisen korvauksen. Tapahtumajärjestäjä voi myös järjestää tapahtuman rajoitusten mukaan suppeampana, jolloin tapahtumatakuu korvaa tapahtuman kustannuksia osittain.

Tapahtumalle voi hakea tapahtumatakuuta 1.6.–31.8.2021 välisenä aikana. Ensimmäisen kahden viikon ajan takuuta haetaan paperilomakkeella. Sähköinen hakupalvelu avautuu 15.6. Korvausten haku avautuu 15.9.2021.

Lue myös: Hallitus väläyttää mahdollisuutta kesäfestivaalien järjestämisestä – ”Ainakin loppukesästä”

Kommentoi Facebookissa