Hallitus väläyttää mahdollisuutta kesäfestivaalien järjestämisestä – ”Ainakin loppukesästä”

Hallituksen ministerit kertoivat pääministeri Sanna Marinin johdolla uusista suunnitelmista koronarajoitusten purkamiseksi.

Hallituksen ministerit kertoivat pääministeri Sanna Marinin johdolla uusista suunnitelmista koronarajoitusten purkamiseksi. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Huhti-toukokuun vaihteessa tehdään päätöksiä yli 50 hengen tapahtumien järjestämisestä.

KORONAVIRUS Hallitus on hyväksynyt neuvottelussaan suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta. Huhtikuun alussa julkaistiin suunnitelmaluonnos siitä, miten ja millaisen aikataulun mukaan koronarajoituksia voitaisiin purkaa.

Saaduissa palautteissa kommentoitiin eniten rajoitusten purkamista, mutta myös kriisin jälkihoitoa ja jälleenrakentamista. Vastauksissa korostui se, että lasten ja nuorten sekä muiden haavoittuvassa asemassa olevien tilannetta pitää helpottaa. Lisäksi huomiota saivat paljon vahinkoa kärsineet toimialat ja niiden tarvitsemat tukitoimet.

Tukea kaivattiin erityisesti kulttuurialalle, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen sekä liikunta- ja urheilumahdollisuuksien avaamiseen. Tapahtumien avaamiseen toivottiin selkeitä ohjeita ja ratkaisuja.

Pääministeri Sanna Marin oli tiedotustilaisuudessa luottavainen tilanteen kehittymisestä suotuisaan suuntaan. Media tiedusteli, milloin poikkeusoloista voidaan luopua.

– Mahdollisesti ensi viikolla voidaan päätös tästä tehdä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko puolestaan kertoi, että huhti-toukokuun vaihteessa tehdään päätöksiä yli 50 hengen tapahtumien järjestämisestä ja turvavälisuosituksia lievennetään kesäkuussa.

– Kahden metrin turvavälin suosituksista luovutaan ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa. Tämä vaatii lainsäädännön muutoksen, Saarikko sanoi.

Hallitus keskustelee tapahtuma-alan tuen määrästä vielä tänään, vakuuttivat sekä Saarikko että Marin. Media kysyi Saarikolta, voidaanko suuria festivaaleja järjestää vielä tänä kesänä.

– Tämän hetken tilanteen mukaan voidaan myös isompia tapahtumia järjestää ainakin loppukesästä. Edellytyksenä on, että turvajärjestelyistä pidetään tarkkaa huolta.

Juttuvinkki: Ruokaravintolat pettyivät uusiin rajoituksiin – ”Hallitus kävelee eduskunnan päätösten yli”

Useissa palautteissa korostettiin alueellista päätösvaltaa, alueiden erojen huomioimista rajoitusten purkamisessa ja rajoitustoimien kohdentamista alueellisesti. Huolta aiheuttivat erityisesti rajat ylittävän matkustamisen kysymykset, rajojen terveysturvallisuuden varmistaminen ja rokotustodistuksen merkitys.

Hallituksen suunnitelmaan tehtiin käsitellyn palautteen perusteella useita täsmennyksiä. Toukokuun aikana siirrytään alueelliseen päätöksentekoon. Rajoitusten purkamisen hallitun etenemisen näkökulmasta olisi tärkeää, että viranomaiset alueilla laatisivat omat tarkemmat suunnitelmat.

Kesäkuun alusta alkaen avautuvat ulkona tapahtuvat kilpailu- ja harrastetapahtumat ja nuorten kesäleiritoiminta. Kesäkuun aikana avautuu myös sellainen sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta, jossa ei synny lähikontakteja. Heinäkuun alussa avautuu sisätiloissa tapahtuva kilpailu- ja tapahtumatoiminta sekä kontakteja sisältävä harrastustoiminta.

Sisärajavalvontaa jatketaan niin kauan kuin se on välttämätöntä, mutta samanaikaisesti aloitetaan liikenteen rajoitusten purkaminen päinvastaisessa järjestyksessä kuin niitä on aiemmin tehty.

Ensimmäisenä avataan rajayhteisöjen välinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajoilla. Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne sekä laajennetaan perheiden ja sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.

Lue myös: Hallitus julkaisi suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta – katso tavoiteaikataulu

Kommentoi Facebookissa