Ruokaravintolat pettyivät uusiin rajoituksiin – ”Hallitus kävelee eduskunnan päätösten yli”

Ruokaravintoloiden pitempi aukiolo ei käynyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

Ruokaravintoloiden pitempi aukiolo ei käynyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Ravintoloitsijat ihmettelevät, miten muutama lisätunti ruokaravintoloille olisi lisännyt koronatartuntojen määrää.

KORONAVIRUS Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Asetuksen muutos tulee voimaan 19. huhtikuuta klo 00. Ravitsemisliikkeiden avaaminen nyt vallinneen sulun jälkeen toteutetaan siten, että pahimmilla epidemia-alueilla rajoitukset ovat tiukimmat.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla ovat seuraavat: ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista. Asiakaspaikkarajoitus ei koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Anniskelu päättyy klo 22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki klo 05-23. Lisäksi näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Rajoitukset Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla toimivat niin, että ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä on kolmasosa asiakaspaikoista. Alkoholia saa anniskella klo 7-17, ja sallittu aukioloaika on klo 05-18.

Muissa ravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Anniskelu on sallittu klo 7-17 ja sallittu aukioloaika on klo 05-19. Myös näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry toteaa, että hallitus avaa ravintolat 11 maakunnassa ensi maanantaina sellaisella ehdoilla, jotka eivät mahdollista illallisruokaravintoloille ja pubeille kannattavaa liiketoimintaa eikä työntekijöiden kutsumista työttömyyskortistosta takaisin töihin. Lukuisat ravintolat eivät avaa oviaan.

Juttuvinkki: Terveydenhuollossa tartuntoja keväällä paljon ja kesällä vähän – naisilla ja miehillä tasaisesti

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta totesi mietinnössään, että ruokaravintoloiden sulkeminen ennen klo 21 tulee olla erityisen korkean kynnyksen takana. Ravintoloiden ulkoterasseja koskevat samat anniskelu- ja aukioloajat kuin sisätiloja, vaikka muun muassa eduskunnan perustuslaki-, talous- sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnat ovat useita kertoja kiinnittäneet huomiota sisä- ja ulkotilojen erottelun tärkeyteen ja siihen, että ulkotiloissa tartunnan todennäköisyys on pienempi.

– Olemme kysyneet, millä tavalla muutama lisätunti ruokaravintoloille olisi lisännyt koronatartuntojen määrää. Emme ole saaneet vastausta tähän, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Kun hallitus päätti avata ravintola-alan ensi viikon maanantaina, se tarkoittaa MaRan mukaan myös sitä, että ravintolayritykset eivät saa enää valtion maksamaa sulkemiskorvausta. Ravintolayritykset saavat ehkä tulossa olevasta kustannustuesta jotakin. Kustannustuki on kuitenkin ollut ehdoiltaan selvästi huonompi kuin sulkemiskorvaus.

– Valtion maksamat tuet ovat olleet erittäin pieniä verrattuina niihin valtaviin tappioihin, joita matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat kärsineet. Esimerkiksi ravintolayrityksille vuonna 2020 maksetut tuet ovat vain noin 11 prosenttia liikevaihdon menetyksestä, Lappi sanoo.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, keskustalainen Markus Lohi sanoo Iltalehdelle, että hän olisi halunnut antaa ruokaravintoloiden olla kiihtymis- ja leviämisalueilla auki kello 21 saakka. Se ei kuitenkaan käynyt SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

– Vastuuministeri Kiuru halusi pitää tiukasti kiinni pykälistä, joten eduskunnan tahtoa ei tulla nyt huomioimaan. Olen siitä aika pahoillani.

Lue myös: Hallitus julkaisi suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta – katso tavoiteaikataulu

Kommentoi Facebookissa