ARVONIMI Kulttuurineuvos Veijo Baltzar vangittiin viime viikolla törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä. Mediat ovat kertoneet, kuinka romanikirjailijana, teatteriohjaajana sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana tunnettu Baltzar oli luonut ympärilleen kultin nuoria tyttöjä manipuloimalla.
Veijo Baltzar yritti vuonna 1995 eduskuntaan vihreiden listalta, vuonna 2015 hän oli vaaleissa SDP:n ehdokkaana. Baltzar sai ainoastaan 197 ääntä, mutta tukijoukko oli yhteiskunnallista kärkikaartia – entinen pääministeri Paavo Lipponen, silloinen valtiovarainministeri Antti Rinne, entinen kansanedustaja ja meppi Liisa Jaakonsaari, entinen kansanedustaja ja suurlähettiläs Ralf Friberg sekä näyttelijä Seela Sella.
Baltzarin Drom-teatterin ”strategiseen ohjausryhmään” on ilmoitettu kuuluneen Lipposen ja Jaakonsaaren lisäksi myös muun muassa nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto, kansanedustaja Ilkka Kanerva sekä vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Alanko-Kahiluoto sanoo nimeään käytetyn väärin.
Veijo Baltzar on Helsingin Sanomien haastattelemien nuorten naisten mukaan useasti viitannut vaikutusvaltaisiin ystäviinsä ja tukijoihinsa. Presidentti Tarja Halonen on ollut monen hankkeen suojelija ja hän myönsi Baltzarille joulukuussa 2011 harvinaisen kulttuurineuvoksen arvonimen.
Arvonimen myöntäminen tuntuu erikoiselta, koska Baltzarilla oli aikaisempia rikostuomioita. Vuonna 1999 Helsingin hovioikeus tuomitsi Baltzarin ja Teatterikorkeakoulun suunnittelijan sakkorangaistuksiin, kun he olivat käyttäneet virkamiesasemaansa väärin.
Miehet olivat houkutelleet kolme nuorta naista osallistumaan Tampereen teatterikesään suuntautuvalle matkalle. Matka oli miesten mukaan edellytys hyväksymiselle kansainvälisen näyttelijäntyön kurssille. Naiset olisivat joutuneet yöpymään miesten hotellihuoneessa, johon he eivät suostuneet vaan tekivät rikosilmoituksen.
Vuonna 2005 Veijo Baltzar sai yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeän petoksen yrityksestä. Baltzarin koti paloi maan tasalle öisessä tulipalossa, samassa rakennuksessa toimi Kansainvälisen romanikirjailijaliiton keskuspaikka. Vain hieman ennen tulipaloa Baltzar oli syyttäjän mukaan nostanut kiinteistön vakuutusarvoa ja vienyt pois tunnearvoa omaavia esineitä.
Tuomio tuli, kun Baltzar haki vakuutusyhtiöltä yli miljoonan euron korvauksia lisäämällä vahinkoluetteloon esineitä, joiden ei tiedetty edes tuhoutuneen ja liioittelemalla toisten esineiden arvoa. Tulipalon syttymissyy ei selvinnyt tutkimuksissa.

Romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana toiminut presidentti Tarja Halonen sanoo Helsingin Sanomille tuntevansa Baltzarin vain, koska tämä on tunnettu romanikulttuurin edustaja. Haloselta on kysytty myös kulttuurineuvoksen arvonimen myöntämisestä.
– Se on myönnetty normaaliin tapaan. Siinä on ollut hakemus, ja kun ei ole ollut mitään syytä kieltää sitä, niin kyllä se nimitetään, Halonen sanoo lehdelle.
– Ei minulla ole syytä lausua tästä mitään erityistä. Sama kuin kaikista näistä teollisuusneuvoksista, kulttuurineuvoksista, sosiaalineuvoksista ja kaikista muista. En nyt usko että he ovat erityisesti minun ansiotani tai minun vastuullani.
Halonen ei osaa sanoa, miksi Baltzarin rikostuomiot eivät vaikuttaneet arvonimen myöntämiseen.
– Siitä minä en uskalla sanoa, koska en muista tuota. Että onko siitä kuinka pitkä aika ollut. Mutta luulen niin, että jos te selvitätte tätä – minä en ole tuota selvittänyt – niin siitä on sen verran kauan aikaa että totta kai se pitää selvittää ja katsoa, mikä siinä on ollut, Halonen jatkaa HS:lle.
Kun henkilölle esitetään arvonimeä, hakemus toimitetaan valtioneuvoston kansliaan ja esittelijä tekee hakemuksesta esityksen arvonimilautakunnalle. Henkilön täytyy olla nuhteeton ja hyvämaineinen. Pelkkä vakuutus ei riitä, vaan henkilö joutuu antamaan suostumuksensa, että hänestä voidaan kysyä tietoja viranomaisilta.
”Annan suostumukseni siihen, että valtioneuvoston kanslia voi hankkia arvonimiasiani käsittelemiseksi minua koskevia tietoja asianomaiselta aluehallintoviranomaiselta ja poliisiviranomaiselta, Verohallinnolta sekä muilta tarpeelliseksi katsomiltaan viranomaisilta säädetyn vaitiolovelvollisuuden tai salassapidon sitä estämättä.”
Verohallinnolta voidaan tarkistaa maksamattomat verot, rikokset näkyvät puolestaan poliisiviranomaisen lausunnosta. Arvonimilautakunta tekee ratkaisuehdotuksen tasavallan presidentille. Ehdotus ei kuitenkaan sido presidenttiä.
Arvonimi voidaan myös peruuttaa. Näin sanotaan ”Tasavallan presidentin asetuksessa arvonimistä”:
”Arvonimen haltija voi menettää arvonimen, jos hänet tuomitaan yli yhden vuoden vankeusrangaistukseen.”
Nykyisin 77-vuotiaalle Veijo Baltzarille myönnettiin maaliskuussa 2017 lisäksi taiteilijaeläke.
Lue myös: Korkeimman oikeuden tuomari – ”Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni sai sotilasarvonsa takaisin”
Kommentoi Facebookissa