Tasavallan presidentti myönsi hengenpelastusmitaleita – saajat rohkeasti toimineita henkilöitä

Hengenpelastusmitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen.

Hengenpelastusmitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen. (Kuva Finna)

Vuosittain hengenpelastusmitali myönnetään noin kymmenelle kansalaiselle koko maassa.

HENGENPELASTUS Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen ovat luovuttaneet tasavallan presidentin myöntämiä hengenpelastusmitaleita.

Helsingissä mitalit luovutettiin viidelle erittäin rohkeasti toimineelle henkilölle ja Vaasassa neljälle henkilölle.

Mitalin saajat:

Aleksi Määttä (Kotka), perusteluna vedestä pelastaminen

15-vuotias Määttä vei köydenpään uiden kahdelle virran vietäväksi joutuneelle henkilölle. Köyden avulla pelastettavat vedettiin rannalle.

Jussi Saksa (Espoo), perusteluna väkivallanteon keskeyttäminen

Oman turvallisuutensa ja henkensä vaarantaen Saksa keskeytti väkivallanteon, jossa hyökkääjä iski uhria teräaseella. Poikkeuksellisen rohkea toiminta rauhoitti tilanteen ja uhri sai apua vammoihinsa.

Wilma Hyvönen (Tuusula), perusteluna vedestä pelastaminen

Hyvönen toimi erittäin rohkeasti onnettomuuspaikalla, jossa auto oli suistunut tieltä katolleen jokeen. Hyvönen sukelsi veden alle saadakseen auton oven auki, raahasi elottoman kuljettajan rannalle ja elvytti häntä, kunnes ensihoitajat saapuivat paikalle.

Taruanna Haarlo (Forssa), perusteluna avannosta pelastaminen

Lammen jää oli pettänyt 10- ja 9-vuotiaiden lasten alta. Haarlo kuuli lasten avunhuudot ja meni avantoon mukanaan pelastusrengas, jonka avulla hän sai kannateltua lapsia veden pinnalla avun saapumiseen asti.

Marijo Honkonen (Loviisa), perusteluna tulipalossa toimiminen

Honkonen pelasti ihmisen roskien poltosta alkunsa saaneen maastopalon keskeltä. Honkonen myös soitti hätäkeskukseen, ryhtyi sammuttamaan pelastamaansa palavaa henkilöä ja organisoi muita ihmisiä pelastustöihin.

Tapio Aho (Vaasa), perusteluna jäistä/vedestä pelastaminen

Aho on 26.2.2020 pelastanut jäihin pudonneen moottorikelkkailijan menemällä jään reunalle ja nostamalla henkilön vedestä vaatteista vetäen.

Tatu Arminen (Tampere), perusteluna vedestä pelastaminen

Arminen on jouluaattona 2019 hypännyt kylmään virtaavaan veteen ja uinut henkilön luokse sekä auttanut häntä pitämään pelastusrenkaasta kiinni kannatellen häntä pinnalla pelastuslaitoksen saapumiseen asti.

Shakhawan Faraj (Vaasa), perusteluna väkivallan teon estäminen

Shakhawan on 2.10.2018 toiminut erittäin rohkeasti ja aktiivisesti oppilaitoksessa tapahtuneessa puukotustilanteessa ja hän on oman henkensä uhalla estänyt puukottajaa jatkamasta tekoaan ja näin pelastanut toisen ihmisen hengen.

Aino Matilda Sillanpää (Pietarsaari), perusteluna väkivallan teon estäminen.

Puukotustilanteessa Sillanpää on 16.2.2019 oman henkensä uhalla heittäytynyt hyökkääjän selkään ja saanut kaadettua tämän ja pelastettua hyökkäyksen kohteena olleen miehen hengen.

Vuonna 2021 hengenpelastusmitalilautakunta käsitteli kaikkiaan 119 mitaliesitystä, joista tasavallan presidentti on myöntänyt hengenpelastusmitalin 11 ihmiselle.

Vuosittain hengenpelastusmitali myönnetään noin kymmenelle kansalaiselle koko maassa. Mitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen.

Lue myös: Sankarikoirat pelastivat ihmishenkiä – tässä on 21 palkinnon arvoista tapausta

Kommentoi Facebookissa