Tasavallan presidentti palkitsi kunniamerkillä 29 äitiä – palkitut äidit edustavat erilaisia ryhmiä

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein voidaan antaa eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimineille ja toimiville äideille.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein voidaan antaa eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimineille ja toimiville äideille. (Kuva Mannerheimin Lastensuojeluliitto)

Perinteistä kunniamerkkien luovutustilaisuutta ei kuitenkaan voida tänäkään vuonna järjestää.

ÄITIENPÄIVÄ Vuoden 2021 äitienpäivänä 29 äitiä sai kunniamerkin arvokkaasta työstään lasten ja perheiden hyväksi. Tasavallan presidentti palkitsi aiempien vuosien tapaan kasvattajina ansioituneita äitejä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein.

Perinteistä kunniamerkkien luovutustilaisuutta ei kuitenkaan voida tänäkään vuonna järjestää äitienpäivänä koronavirustilanteen vuoksi. Sekä vuoden 2021 että vuoden 2020 kunniamerkit luovutetaan näillä näkymin Mannerheimin lastensuojeluliiton järjestämissä alueellisissa tilaisuuksissa Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2021.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi myös äitienpäivän tervehdyksen.

”Jokainen teistä äideistä on huomioimisen arvoinen. Kasvatuksella, tuella ja ymmärryksellä te annatte elämänmittaiset eväät lapsillenne. Te rakennatte tulevaisuuden Suomea yhdessä lastenne kanssa. Se ei ole ihan pieni tehtävä.

Kevätauringon myötä toivotan hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja heidän läheisilleen.”

Äitienpäivän kunniamerkit jaettiin tänä vuonna 75. kerran. Kunniamerkin myöntämisperusteina ovat ehdokkaan ansiot lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjänä sekä laajemminkin yhteisvastuullisena toisista huolehtimisen ja välittämisen turvaajana.

Pyrkimyksenä on, että palkittavat äidit edustavat erilaisia ryhmiä, esimerkiksi ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä sekä myös eri vähemmistöryhmiä. Ehdokkaiden alaikärajana on 40 vuotta.

Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Myös adoptio- ja sijaisäitejä voidaan esittää kunniamerkin saajiksi. Ammatissaan kasvattajina toimiville kunniamerkkiä ei ole tarkoitus myöntää.

Lue myös: Uudessa äitiyspakkauksessa näkyvät nyt toiveet vastuullisuudesta – klassikkojen rinnalla useita uusia tuotteita

Tänä vuonna kunniamerkin saavat

Ahvenanmaa

Alm, Marika, Saltvik

Etelä-Suomi

Heikkilä, Hannaliisa, Koijärvi

Kurki, Tuula, Hausjärvi

Murtolahti, Eila, Forssa

Mäntynen, Etti, Iitti

Rintala, Irma, Hyvinkää

Tirkkonen, Merja, Kouvola

Tulkki, Erja, Miehikkälä

Itä-Suomi

Kankkunen, Jaana, Sulkava

Pajunen, Silja, Juva

Puhakka, Kirsti, Juuka

Sopanen, Riitta, Puumala

Lappi

Fofonoff, Matrona, Inari

Kallioranta, Hilda, Tornio

Kelloniemi, Marja-Liisa, Savukoski

Lounais-Suomi

Lehtimäki, Hilpa, Pomarkku

Nikkola, Heli, Kaarina

Salo, Heidi, Kankaanpää

Vätti, Tuula, Säkylä

Länsi- ja Sisä-Suomi

Erämaa, Leena, Hämeenkyrö

Laine, Tuula, Jämsä

Louhi, Kaarina, Vesilahti

Manninen, Helvi, Hankasalmi

Tuikkanen, Seija, Kinnula

Virkki Kirsti, Valkeakoski

Pohjois-Suomi

Kangas, Marja-Sisko, Oulu

Pöyskö, Marja-Leena, Siikajoki

Palosaari, Eila, Kuusamo

Roth, Tanja, Oulu

Kommentoi Facebookissa