Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Sovinnonpuheen juhlassa – ”On oikeus olla asioista eri mieltä”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö laski seppeleen presidentti Kyösti Kallion haudalle Sovinnonpuheen juhlassa Nivalassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö laski seppeleen presidentti Kyösti Kallion haudalle Sovinnonpuheen juhlassa Nivalassa. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Vuoden 1918 sisällissodan muistojuhlan taustalla oli Kyösti Kallion Nivalan kirkossa pitämä puhe.

SISÄLLISSOTA Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui tänään Sovinnonpuheen juhlaan Nivalassa osana vuoden 1918 sisällissodan muistamista. Juhlan taustalla oli silloisen senaattorin Kyösti Kallion Nivalan kirkossa pitämä puhe.

Sovintoa ajaneessa puheessaan Kallio sanoi, että oli ryhdyttävä rakentamaan Suomea, jossa ”ei ole punaisia ja valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä”.

Presidentti Niinistö laski Nivalan hautausmaalla seppeleen sovinnontekijän, presidentti Kallion haudalle. Itse Sovinnonpuheen juhla pidettiin Kyösti Kallion koululla. Niinistö muistutti, että sisällissodan jälkeen oli jäljellä tehtävistä hankalin: yhteiskunnan jälleenrakennus, luottamuksen palauttaminen ja sovinto.

– Olen itse puhunut osallisen kansallistunteesta. Tunteesta, että tämä maa ja yhteisö ovat minun siksi, että olen siinä ja siitä osallinen: nautin sen antamaa tukea ja suojaa ja siitä vastineeksi itse osallistun sen rakentamiseen ja puolustamiseen kykyjeni mukaan. Tämän tunteen juurruttaminen Suomeen itsenäisyytemme alkuvuosikymmeninä on ollut kaiken menestyksemme perusta.

Presidentti Niinistö totesi, ettei tähän Suomessa kyetty suoraviivaisesti heti sisällissodan jälkeen. Sitä kohti otettiin kuitenkin tärkeitä askelia. Eräs keskeinen ensiaskeleista oli juuri Kyösti Kallion Sovinnonpuhe.

Presidentti myös kehotti pitämään edelleen yllä sovinnonhieronnan asennetta. Hänen mukaansa vuoden 1918 opetus on, että kaikkein tärkein tehtävä kansakunnalle on huolehtia omasta eheydestään ja vakaudestaan ja siinä on jokaisella tehtävää.

– Hyvä ohje on tämä: Vaikka on erilaisuutta, ja vaikka ihmisillä on toisistaan poikkeavia taustoja, vakaumuksia ja tavoitteita, on heillä kuitenkin oikeus olla asioista eri mieltä. Ja tätä on osattava kunnioittaa, vaikka kuinka itse toisin ajattelisi.

Sovinnonpuheen juhlan järjestivät Kyösti ja Kalervo Kallion museosäätiö, Nivalan kaupunki ja seurakunta sekä Maaseudun sivistysliitto. Juhlaan osallistui lukuisia presidentti Kallion jälkeläisiä sekä myös muun muassa pääministeri Juha Sipilä sekä Oulun piispa Samuel Salmi.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa