TIETOTURVA Salasanojen hallintaan tarkoitettu sovellus NordPass on julkaissut vuoden 2021 raportin Suomen ja 49 muun maan suosituimmista salasanoista. Suosituimmat salasanat selvitettiin sukupuolittain sekä maakohtaisesti.
Yleisin salasana Suomessa on “123456”. Kyseessä on myös yleisin salasana 43 muussakin maassa 50 maan joukosta, joiden salasanavalintoja analysoitiin. Se on lisäksi maailman suosituin salasana.
Salasanat jäljelle jäävissä seitsemässä maassa eivät tosin olleet kovin erilaisia. Näiden maiden suosituimmat salasanat ovat: Intia — “password”, Indonesia — “12345”, Japani — “password”, Portugali — “12345”, Espanja — “12345”, Thaimaa — “12345”, Ukraina — “qwerty”.
Naiset käyttävät Suomessa useammin positiivisia salasanoja, kuten “aurinko”, “rakkaus” ja “nallepuh”. Toisaalta “perkele” on sijalla 12 naisten käyttämien salasanojen listalla. Miesten parissa negatiiviset salasanat, kuten “perkele” tai “saatana”, ovat tosin vielä suositumpia.
Tutkimus kertoo myös, miten heikkoja suosituimmat salasanat ovat sen perusteella, kuinka nopeasti hakkeri voisi murtaa tällaiset salasanat. Vaikka hakkerointiin kuluva aika on vain viitteellinen, ja siihen vaikuttavat monet teknologiset seikat, sen perusteella voidaan kuitenkin arvioida salasanojen turvallisuutta.
Suomessa 66 salasanaa 200:sta on mahdollista hakkeroida alle sekunnissa. Tämä vastaa 33 prosenttia salasanoista. Maailmanlaajuisesti 84,5 prosenttia salasanoista on alle sekunnissa hakkeroitavia.
– Valitettavasti salasanat ovat jatkuvasti heikompia, eivätkä ihmiset vieläkään kiinnitä tarpeeksi huomiota salasanoihinsa, sanoo Jonas Karklys, NordPassin toimitusjohtaja.
– On tärkeää ymmärtää, että salasanat ovat portti digitaaliseen elämäämme, ja koska vietämme entistä enemmän aikaa verkossa, on erittäin tärkeää, että huolehdimme kyberturvallisuudestamme paremmin.
Yleisesti ottaen salasanavalinnat Suomessa ovat samankaltaisia kuin muissa maissa, mutta erojakin on. Helpot numeroyhdistelmät olivat suosittuja kaikkialla maailmassa. Tutkimus osoitti, että ihmiset käyttävät omia nimiään usein salasanoina, sillä salasanalistoilla oli runsaasti nimiä. Suomessa suosittuja salasanoja olivat esimerkiksi “kristiina”, “susanna”, “juhani” ja “johannes”.
Viihde ja populaarikulttuuri vaikuttavat myös salasanavalintoihin. Tällaisia valintoja ovat esimerkiksi “legolas”, “pokemon”, “metallica” ja “slipknot”. Kaksi jälkimmäistä olivat suosittuja monilla listoilla erityistesti miesten keskuudessa.
Salasanalista koottiin tutkimuksessa yhteistyössä verkkoturvallisuuteen erikoistuneiden itsenäisten tutkijoiden kanssa. He arvioivat 4 terabitin kokoisen tietokannan. Tutkijat luokittelivat tiedon vertikaalisesti pystyäkseen analysoimaan eri maita ja sukupuolia koskevia tietoja.
Lue myös: Valtionhallinnossa tehtiin tietomurto palvelimille – ”Salasanat vaihdetaan varmuuden vuoksi”
Kommentoi Facebookissa