Tavanomainen kesäkuu päättyi rankkoihin sateisiin – keskilämpötila oli hieman tavallista korkeampi

Maan lounais- ja kaakkoisosassa sademäärä jäi noin puoleen tavanomaisesta kun taas runsassateisimmilla alueilla satoi noin 1,5 kertaa tavallista enemmän.

Maan lounais- ja kaakkoisosassa sademäärä jäi noin puoleen tavanomaisesta kun taas runsassateisimmilla alueilla satoi noin 1,5 kertaa tavallista enemmän. (Kuva Fotolia)

Hellepäiviä oli yhdeksän, mikä on päivän enemmän kuin kesäkuussa keskimäärin.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Kesäkuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin 15 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 10 asteeseen. Maan eteläosassa keskilämpötila oli paikoin noin 0,5…1 astetta tavanomaista korkeampi, maan pohjoisosassa taas paikoin 0,5…1 astetta tavanomaista koleampi.

Hellepäiviä kesäkuussa oli yhdeksän, mikä on yhden päivän enemmän kuin pitkän ajan keskiarvojen mukaan kesäkuussa keskimäärin. Kesäkuun ylin lämpötila, 29,2 astetta, mitattiin 28. päivä Heinolassa. Kesäkuun alin lämpötila oli -5,0 astetta ja se mitattiin 7. päivä Kilpisjärvellä Saana-tunturilla.

Kesäkuun sademäärä vaihteli maan lounais- ja kaakkoisosan alle 30 millimetristä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yli 100 millimetriin. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maan lounais- ja kaakkoisosassa sademäärä jäi noin puoleen tavanomaisesta kun taas runsassateisimmilla alueilla Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta Koillismaalle ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Käsivarren Lapissa satoi noin 1,5 kertaa niin paljon kuin kesäkuussa tavallisesti.

Eniten satoi Rautavaaran Ylä-Luostalla, missä kuukauden sademäärä oli 126,9 mm. Vähiten satoi Laitilan Haukan havaintoasemalla, missä jäätiin vain 16,6 millimetriin. Suurin vuorokauden sademäärä, 49,5 mm, mitattiin Rautavaaran Ylä-Luostalla 29. päivänä.

Auringonpaistetunteja kertyi maan etelä- ja länsiosassa noin 250–330, maan itä- ja pohjoisosassa noin 200–250 ja Lapissa noin 100–200. Maan etelä- ja kaakkoisosassa sekä Ahvenanmaalla aurinko paistoi noin 30 tuntia tavanomaista enemmän ja toisaalta Lapissa paikoin jopa 70–100 tuntia tavanomaista vähemmän. Muualla maassa auringonpaistetuntien määrä oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Kesäkuu oli keskimääräistä tuulisempi. Juhannusaattona Suomen yli liikkui voimakas matalapaine, jonka yhteydessä tuuli yltyi myrskylukemiin. Myrskyssä keskituulen nopeus on vähintään 21 m/s. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan myrskyjä esiintyy kesäkuussa tyypillisesti harvemmin kuin joka toinen vuosi. Juhannusaaton myrskyn lisäksi tuuli oli useampana päivänä puuskaista. Sisämaassa yli 20 m/s puuskatuulia havaittiinkin 4.–5. päivänä, 18.–20. päivänä sekä 29. päivänä.

Lue myös: Toukokuu oli ennätyksellisen lämmin – pitkä sateeton kausi nostatti maastopalojen riskiä

Kommentoi Facebookissa