Taye Taiwo uskoo Nigerian saumoihin jalkapallon MM-kisoissa: ”Ensimmäinen peli on todella tärkeä”

Veikkausliigassa pelaava Taye Taiwo on myös entinen Nigerian A-maajoukkuepelaaja.

Veikkausliigassa pelaava Taye Taiwo on myös entinen Nigerian A-maajoukkuepelaaja. (Kuva AOP)

RoPS:n puolustaja Taye Taiwo tulee seuraamaan alkavia jalkapallon MM-kisoja tarkalla silmällä.

JALKAPALLO Taye Taiwolla on laittaa pöytään melkoinen ansioluettelo Veikkausliigapeleihin. Hän oli voittamassa Marseillen edellistä Ranskan Ligue 1:n mestaruutta vuonna 2010, minkä lisäksi takana on otteluita AC Milanin ja Bursasporin paidassa. Nigerian A-maajoukkueessa pelejä tuli yhteensä vyölle 54 kappaletta.

Voidaan siis melko varmasti sanoa, että 33-vuotiaan Taiwon ansioluettelo on kaikista kovin koko Veikkausliigan historiassa. Siksi onkin ihmeellistä, että tämän tason pelaaja nähdään kaikista maailman joukkueista napapiirillä Rovaniemen Palloseurassa.

– Joskus on hyvä vaihtaa ympäristöä, Taiwo hymyilee.

Raha ei ole enää motiivi, vaan ennen kaikkea uudet kokemukset. Ja niitähän Rovaniemellä varmasti saa. Suomalainen kulttuuri tuli Taiwolle tutuksi jo kahden vuoden ajalta HJK:ssa, mutta pohjoinen onkin eri juttu.

– Elämä on täällä täysin erilaista. Talvella oli tietysti kylmä ja pimeä, mutta tällä hetkellä nautin paljon säästä ja valosta. Jos meillä ei ole treenejä, niin vain vaellan kaupunkia ympäri ja juon kahvia. Kaupunki on tietysti pieni ja siksi näen usein ystäviä kaupungilla, Taiwo kertoo.

– Suomalaiset ovat hyvin hiljaisia ja ujoja ihmisiä. Kun sanot heille moi ja hymyilet, niin saat ällistyneen katseen takaisin, Taiwo nauraa.

Myös pelikentillä on kulkenut. RoPS on Veikkausliigan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen sarjassa kärkipaikoilla, vaikka joukkue on suhteellisen nuori ja kokematon. Päävalmentaja Toni Koskela saakin Taiwolta kehuja.

– Meillä on paljon hyviä nuoria pelaajia ja päävalmentaja Toni Koskela on tehnyt hyvää työtä. Ei ole helppoa valmentaa tällaista joukkuetta ja opettaa heille uusi tyyli pelata. Olen todella ylpeä näistä nuorista pelaajista, miten he ovat kehittyneet syöttöpelissä ja muussa. Nuorena pelaaminen isoissa peleissä on henkisesti haastavaa, Taiwo tietää.

– Meidän ei pidä hävetä yhtään pelaamistamme. Kausi on pitkä. Joskus voitat ja joskus häviät.

Taiwo onkin kokeneena pelaajana arvokas auktoriteetti nuorille pelaajille. Hän jakaa neuvoja mielellään.

– Kunnioitan heitä ja he kunnioittavat minua. Yritän antaa positiivista palautetta ja parantaa näin heidän itseluottamustaan. Kun juttelen heille, puhun heille kuin pojalleni, veljelleni tai ystävälleni. Yleensä he kuuntelevat ja olen heistä siksi todella ylpeä.

Taiwo on siitä harvinainen liigapelaaja, että hän on pelannut maailman suurimmalla näyttämöllä eli jalkapallon MM-kisoissa. Hän oli mukana Nigerian maajoukkueessa Etelä-Afrikassa 2010. Vaikka Venäjällä Taiwo ei olekaan mukana, tulee puolustaja seuraamaan MM-kisoja tarkalla silmällä.

– Toivon Nigerialle menestystä. Heillä on nuori ja hyvä joukkue, jolta odotetaan paljon kotimaassamme. Aion katsoa ja toivoa parasta, Taiwo kertoo.

Nigerian joukkueessa pelaavat muun muassa TsSKA:n Ahmed Musa, Chelsean Victor Moses ja Arsenalin Alex Iwobi. Myös Chelseassa pitkään vaikuttanut John Obi Mikel on edelleen mukana. Taiwo kuitenkin korostaa koko joukkueen yhteistyötä.

– Meillä on muutamia todella hyviä yksilöitä, mutta jos haluamme menestyä, se pitää tehdä joukkueena, ei yksilöinä, Taiwo muistuttaa.

Nigerian lohkossa on Kroatia, Argentiina ja Islanti. Tie lohkovaiheesta pudotuspeleihin on vaikea, mikä näkyy hyvin esimerkiksi vedonlyöntiin tarjotuissa kertoimissa.

Argentiina ja Kroatia saavat huomattavasti pienempiä kertoimia kuin Nigeria ja Islanti. Mahdotonta jatkoon pääsy ei kuitenkaan ole.

– Ensimmäinen peli on todella tärkeä. Jos siitä saa kolme pistettä, menee todennäköisesti jatkoon. Jos taas häviät, menetät itseluottamusta ja joudut pakkovoiton eteen. Silloin on vaikeampaa lähteä kolmanteen otteluun, Taiwo tietää.

Lue myös: Suomen jalkapallomaajoukkueilla on edessä vilkkaat viikot – karsintapelejä ja harjoitusotteluita

Kommentoi Facebookissa