”TeknoJeesus” myi huumeita verkon kauppapaikoilla – poliisi vangitsi 18-vuotiaan yhtenä pääepäiltynä

Poliisi takavarikoi 18-vuotiaan asunnosta myös yhden käsiaseen sekä noin 22 000 euroa käteistä rahaa.

Poliisi takavarikoi 18-vuotiaan asunnosta myös yhden käsiaseen sekä noin 22 000 euroa käteistä rahaa. (Kuva Poliisi)

Tor-verkossa huumekauppaa käyneet jäivät poliisin haaviin Itä-Uudellamaalla.

HUUMEKAUPPA Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut erittäin laajamittaista internetin Tor-verkossa tapahtunutta huumausaineiden myyntiä ja siihen liittyvää rikoskokonaisuutta. Yhteensä kahdeksaa eri henkilöä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta tai avunannosta siihen.

Vangittuna on ollut yhteensä neljä henkilöä, joista kolme on edelleen vangittuna. Pääepäiltyinä rikoskokonaisuudessa ovat 18- ja 21-vuotiaat miehet.

– Miehistä nuoremman eli 18-vuotiaan epäillään käyttäneen Tor-verkossa nimimerkkiä TeknoJeesus. Se on viranomaisvalvonnan perusteella ollut yksi aktiivisimmista huumausaineiden myyjistä Tor-verkon huumausaineiden myyntiin erikoistuneilla sivustoilla eli niin sanotuilla kauppapaikoilla, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

Kyseisen 18-vuotiaan epäillään saaneen nimimerkin käyttöönsä vasta heinäkuussa 2018, vaikka nimimerkki oli ollut aktiivinen jo alkaen vuodesta 2017.

Poliisi suoritti elokuussa 2018 iskun 18-vuotiaan asuntoon, josta takavarikoitiin erittäin suuria määriä muun muassa amfetamiinia, ekstaasia, metyleenidioksimetamfetamiinia ja kokaiinia. Asunnosta takavarikoitiin myös 77 kpl valmiiksi pakattuja, osoitetarroilla varustettua kirjekuoria, joissa kaikissa oli sisällä huumausaineita.

– Kirjeiden vastaanottajien osoitteet olivat joka puolelta Suomea, kaukaisimmat Lapissa asti. Heidät on kuulusteltu esitutkinnan aikana, Jämsä toteaa.

Lisäksi asunnosta takavarikoitiin yksi käsiase sekä noin 22 000 euroa käteistä rahaa. Kyseinen 18-vuotias mies otettiin kiinni ja vangittiin, minkä jälkeen 21-vuotiaan miehen epäillään jatkaneen huumausaineiden myyntitoimintaa yhdessä muiden henkilöiden kanssa. Viimeiset epäillyt henkilöt otettiin kiinni marraskuun alussa 2018.

Verkon kauppapaikoilla esiteltiin tuotteet, hinnat sekä toimitusehdot.
Verkon kauppapaikoilla esiteltiin tuotteet, hinnat sekä toimitusehdot. (Kuva Poliisi)

Yhteensä poliisi on takavarikoinut esitutkinnan aikana yli 4 kg amfetamiinia, noin 3000 kpl ekstaaseja, noin 1,3 kg MDMA:ta, noin 60 g kokaiinia, 80 g metamfetamiinia ja lisäksi pieniä määriä kannabista, ketamiinia ja LSD:tä. Suurin osa huumausaineista takavarikoitiin 18-vuotiaan pääepäillyn asunnosta ja pienempiä määriä muiden epäiltyjen hallusta. Lisäksi poliisi on takavarikoinut amfetamiinia, kokaiinia ja ekstaasia kolmesta eri maastokätköstä, jotka löydettiin esitutkinnan aikana.

– Huumausaineita epäillään toimitetun ostajille pääasiassa postittamalla ja toimittamalla maastokätköihin. Jonkin verran huumausaineita on luovutettu ostajille myös tapaamisten yhteydessä niin sanotusti kädestä käteen, Jämsä kertoo.

Esitutkinnan mukaan huumausaineita oli takavarikoitujen aineiden lisäksi ehditty myydä vähintään 160 000 euron arvosta. Huumausainekaupassa oli käytetty maksuvälineenä pääasiassa Bitcoin-virtuaalivaluuttaa ja lisäksi käteistä rahaa.

Poliisi löysi esitutkinnan aikana epäiltyjen käytössä olleita Bitcoin-lompakoita, joiden kautta oli vuoden 2018 aikana kulkenut valuuttaa yhteensä yli 110 000 euron arvosta. Suurin osa Bitcoineista oli tullut Tor-verkon huumausaineiden myyntisivustojen kautta ja osa valuutasta oli kiertänyt sinne uudelleen eli sijoitettu uusiin huumausaine-eriin. Asian esitutkinta valmistui tällä viikolla ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Lue myös: Poliisi valvoi huumausainerikollisuutta – yli 150 epäiltyä kiinni, aseita, huumeita ja rahaa takavarikoitiin

Kommentoi Facebookissa