Televisiotoimittajan yllättävä paljastus kirjahaastattelussa – “Olen legioonalaisen tytär”

Efter Niosta tuttu toimittaja Sonja Kailassaari kertoi isänsä palvelleen Ranskan muukalaislegioonassa.

Efter Niosta tuttu toimittaja Sonja Kailassaari kertoi isänsä palvelleen Ranskan muukalaislegioonassa. (Kuva Helsingin Kirjamessut)

Juontajana toiminut Sonja Kailassaari löysi Ranskan muukalaislegioonassa palvelleen isänsä uutuuskirjasta.

KIRJAMESSUT Lokakuun lopussa poikkeuksellisesti verkossa pidetyillä Helsingin Kirjamessuilla vieraili yli 53 000 henkeä. Ohjelmassa nähtiin ja kuultiin 200 kirjallisuuskeskustelua, esiintyjiä oli yli 400. Nyt ohjelma on jo poistunut messuverkosta, mutta kustantajat ja kirjailijat ovat saaneet nauhoitukset käyttöönsä.

Kuten usein suorana nahoitetuissa ohjelmissa tapahtuu, myös yllätyksiä oli luvassa. Olin tietokirjailijana Töölö-lavalla politiikan toimittaja Jari Korkin haastateltava, aiheena oli uusin kirjani Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa (Readme).

Suomalaisia on ollut kautta aikain Ranskan muukalaislegioonan tarunhohtoisessa armeijassa yli 500 henkeä, ja yksi heistä oli kymmenisen vuotta 1990-luvulla palvellut Jorma Kailassaari. Suomalainen oli kertonut liittyneensä legioonaan yli-ikäisenä, 40-vuotiaana. Hänen henkilöpaperinsa oli revitty legioonan toimistossa ja uusissa dokumenteissa mies oli viitisen vuotta nuorempi.

Sattumalta Töölö-lavan juontajana toimi muun muassa Efter Nio -ohjelmasta tuttu toimittaja Sonja Kailassaari. Ymmärrettävästi tiedustelin ennen esiintymistä, onko Jorma Kailassaari hänelle mahdollisesti sukua.

– Hän on isäni.

Erikoisesta sattumasta yllättynyt Sonja Kailassaari kertoi myös kameroille, kuinka tuskin kovinkaan moni muu 11-vuotias tyttö on saanut isältään kuvia Persianlahden sodasta. Legioonalaisen tytär pohdiskeli lisäksi esityksen jälkeen, että aiheesta käyty keskustelu avasi hänelle myös paremmin käsitystä omasta isästään ja hänen matkastaan.

Palava öljylähde Kuwaitissa Persianlahden sodan aikana.
Palava öljylähde Kuwaitissa Persianlahden sodan aikana. (Kuva Jonas Jordan)

Muukalaislegioonasta liikkuu monia tarinoita, totta ja tarua, sillä asioiden todenperäisyyttä on vaikeaa tarkistaa. Ranskan muukalaislegioonan arkistot on suljettu ulkopuolisilta, ja ainoastaan eri konflikteissa kaatuneista ulkomaalaisista legioonalaisista on julkaistu virallista tietoa.

Henkilöpapereiden repiminen muukalaislegioonan värväystoimistossa kieltämättä kuulostaa myös legioonalaistarinalta. Aikoinaan luokkakokouksen yhteydessä paikallislehdelle antamassaan haastattelussa Jorma Kailassaari kertoi lisäksi, että kansainvälisen liittouman Desert Storm -operaatioon liittyen Kuwaitissa riitti tehtävää, sillä Saddam Husseinin johtama Irak oli kylvänyt rantaviivalle 10 000 miinaa.

Tunsin aikaisemmista yhteyksistäni samaan aikaan todistettavasti palvelleita suomalaislegioonalaisia. Legioonalainen ei useinkaan puutu toisen henkilön kertomuksiin, toki hän voi vahvistaa tietyn asian tai olla vahvistamatta. Tiedusteltuani asiasta Jorma Kailassaari vahvistettiin legioonalaiseksi, samoin sai vahvistuksen hänen yli-ikäisyytensä.

– Kyllä sitä firman sisälläkin ihmeteltiin, ex-legioonalainen kommentoi.

Kari Kallonen: Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa
Kari Kallonen: Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa (Readme)

Ranskan muukalaislegioona on nykyisin moderni armeija, jossa palvelee tällä hetkellä noin 25 suomalaista. Monen tavoitteena on hankkia vankka koulutus turvallisuusalalle ja he osallistuvat tänä päivänä kansainväliseen kriisinhallintaan esimerkiksi Operaatio Barkhanen puitteissa. Ranskan armeijalla on jatkuvasti Pohjois-Afrikassa noin 5000 sotilasta jäljittämässä jihadistiterroristeja.

Kirjoittaja on Päivän Lehden päätoimittaja. Helsingin Kirjamessujen haastattelu löytyy kokonaisuudessaan oheisesta linkistä.

Lue myös: Ranskan muukalaislegioonassa palvelee 25 suomalaista – ”Jihadisteille on hyvä tarjota taistelukenttä”

Kommentoi Facebookissa