Tero Pitkämäki teki vaikean päätöksen yksin – ”En halunnut poistua kentältä ontuen”

Tero Pitkämäen tavoitteena on päästä ensi keväänä kilpailemaan.

Tero Pitkämäen tavoitteena on päästä ensi keväänä kilpailemaan. (Kuva AOP)

Seitsenkertainen arvokisamitalisti kertoo jatkavansa kilpailemista.

YLEISURHEILU Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen ura jatkuu. Seitsenkertainen arvokisamitalisti kertoi päätöksestään jatkaa kilpailemista tiedotustilaisuudessa Seinäjoella.

– Viikko sitten tein päätöksen, niin kauan jouduin asiaa märehtimään. Vielä koetetaan heittää. Ihan satavarmaa se ei ole, mutta sen verran valoisa viimeinen kuukausi on ollut, että kisavietti on herännyt jälleen kerran, eli homma jatkuu, Pitkämäki sanoo.

Tero Pitkämäen, 35, kilpailukausi tyrehtyi viime kesänä kesäkuussa Paavo Nurmen kisoihin, kun tukijalan polvesta katkesi eturistiside. Pitkämäki kokeili kuntoutuksen jälkeen heittämistä polvituen kanssa. Se ei toiminut, ja ortopedi Harri Panula operoi polven.

Leikkauksen jälleen Pitkämäellä alkoi kuntoutus ja samalla harkinta uran jatkosta. Kumpikaan ei ollut helppoa.

– Aluksi oli harvoja hetkiä jolloin nousi pintaan niitä ajatuksia, että voisin vielä heittää. Kelkka alkoi kääntyä lokakuun alussa, kun pääsi juoksulenkille ja tekemään asioita kunnolla. Silloin kaikki alkoi pikkuhiljaa mennä siihen suuntaan, että haluan kokeilla. En halunnut poistua kentältä ontuen ja luovuttaa, Pitkämäki viittaa Paavo Nurmen kisojen tapahtumiin.

Harkinnan ja päätöksen Pitkämäki teki yksin.

– Sain olla kaikessa rauhassa, Pitkämäki sanoo.

Mitä nyt pystyt tekemään?

– Olen juossut lenkkejä lokakuun alusta. Periaatteessa normaalia peruskuntokauden tekemistä on ollut käsillä jo jonkun aikaa. Heittänyt olen jonkun verran, mutta paikaltaan. Olen tehnyt myös kovempia juoksuvetoja ja hyppyjä. Punttitreeniä olen päässyt tekemään myös jaloille. Tällä hetkellä teen voimanhankintaa vasemmalle jalalle. Se on heikompi kuin oikea. Parin kolmen kuukauden jälkeen pääsen jo harjoittelemaan normaalisti.

Pitkämäen eturistisiteen korjannut ortopedi Harri Panula on ollut tyytyväinen Pitkämäen kuntoutuksen edistymiseen. Myös leikkaus onnistui odotusten mukaan.

– Leikkauksessa reiden sisäsivulta otetaan kaksi jännettä, käännetään ympäri ja ommellaan yhteen. Siitä tulee vahva punos, Panula kertaa kuinka eturistisiteeseen tehty siirre syntyi.

Ensi kesänä yleisurheilukausi huipentuu Qatarin Dohassa pidettäviin MM-kisoihin 27.9.–6.10. Omia kesän tavoitteitaan Pitkämäki ei ole lyönyt lukkoon.

– En vielä osaa odottaa kesältä mitään. Tavoitteena on päästä keväällä kilpailemaan.

  • Lähde Suomen Urheiluliitto

Lue myös: Tapio Rautavaara oli herrojen ja duunareiden sankari – Lontoossa tuli ensimmäisellä heitolla keihäskultaa

Kommentoi Facebookissa