Tero Seppälä löi mollaajille jauhot suuhun – suomalaisella ampumahiihdolla toivoa

Tero Seppälä on Suomen ampumahiihdon toivo. (Kuva AOP)

Tero Seppälä sijoittui ampumahiihdon maailmancupissa Östersundissa viidenneksi. Se on paras suomalaistulos miesten kansainvälisissä huipputason kilpailuissa 15 vuoteen.

AMPUMAHIIHTO Tero Seppälä säväytti ampumahiihdon maailmancupissa Östersundissa sunnuntaina sijoittumalla miesten 12,5 kilometrin takaa-ajokilpailussa viidenneksi. Seppälä oli ollut lauantaina sprinttikilpailussa 16:s ja teki takaa-ajokilpailussa upean nousun.

Viitostila on Seppälälle uran paras sijoitus maailmancupissa toistaiseksi. Aiemmin Seppälä oli parhaimmillaan sijoittunut seitsemänneksi Nove Meston pikakilpailussa kaksi vuotta sitten.

– Oli aivan mahtava tunne ja mahtava päivä. On tehty paljon töitä ja nyt se hyvä suoritus jo vähän yllättäenkin tuli. Vaikka lähtöpaikka olikin aivan hyvä, niin aika kova nousu kuitenkin kymmenen sijoitusta nostaa, Seppälä iloitsi Ampumahiihtoliiton mukaan

Suomalainen ampumahiihto lytättiin ennen kauden alkua. Lajilegenda Heikki Ikola esimerkiksi arvioi, ettei usko suomalaisten sijoittuvan tällä kaudella kärkipäähän.

Naisten osalta onkin ollut heikompaa. Mari Eder on ollut kaukana tasosta, jolla on kansainvälisissä kisoissa parhaimmillaan kilpaillut. Muut suomalaisnaiset ovat vieläkin kauempana.

Myös miesten puolella menestys on ollut muuten heikkoa edellisvuosien tapaan, mutta Seppälä on pärjännyt loistavasti. Ennen sunnuntain takaa-ajon huippuonnistumistaan hän oli ollut maailmancupin sprinttikilpailussa kahdesti 16:s.

Seppälä, 25, on ollut kauden alun iloinen yllättäjä, mutta varsinaisena yllätyksenä hänen nousuaan maailman kärkipään tasolle ei voi pitää. Onhan hän ollut merkittävä lupaus jo vuosien ajan.

Pyeongchangin 2018 olympiakisoissa Seppälä oli sprinttikilpailussa 20:s, takaa-ajossa 25:s ja yhteislähdössä 21:s. Tuolloin häneen oli jo asetettu isoja odotuksia ja silloin arvioitiin, että hän voisi olla Pekingissä 2022 taistelemassa kärkisijoista.

Pyeongchangin jälkeen Seppälän onnistumiset ovat jääneet kuitenkin vähiin. Hätäisimmät ovat pitäneet häntä jo menetettynä lupauksena.

Paljon on ollut kiinni valmennuksesta. Tänä vuonna hän rupesi tekemään yhteistyötä venäläisen huippuvalmentajan Anatoli Hovantsevin kanssa. Suoriutuminen ampumapaikoilla on Seppälällä kehittynyt Hovantsevin neuvoilla selvästi.

Seppälän hiihtovauhti on ollut vahvaa jo aiemminkin. Hovantsevin oppien onnistunut hyödyntäminen ampumapaikoilla on tuonut hänen todellisen potentiaalinsa nyt kunnolla esiin.

Ampumahiihdon menestys oli Suomessa 2010 täysin Kaisa Mäkäräisen ja Mari Laukkasen eli nykyisen Ederin varassa. Miesten puolella suomalaistulokset olivat heikkoja vuodesta toiseen.

Edellisen kerran suomalainen miesampumahiihtäjä oli viiden parhaan joukossa kansainvälisessä huippukisassa Torinon olympialaisissa 2006. Silloin Paavo Puurunen oli yhteislähdössä neljäs.

MM-kisoissa edelliset suomalaismitalit saavutettiin parisenkymmentä vuotta sitten. Puurunen voitti 2001 normaalimatkalla MM-kultaa ja Vesa Hietalahti oli 2003 normaalimatkalla hopealla.

Olympiakisoissa suomalaiset voittivat ampumahiihtomitaleita viimeksi 1990-luvulla. Harri Eloranta saavutti pronssia sprinttikilpailussa Albertvillessa 1992 ja Ville Räikkönen pronssia samalla matkalla Naganossa 1998.

Pekingin olympialaisissa ensi helmikuussa Suomen toivo on ampumahiihdossa Seppälän varassa. Mitali on yhä epätodennäköinen, mutta ei ehkä sittenkään niin epärealistinen tavoite miltä pari viikkoa sitten vielä näytti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Iivo Niskaselta outo keskeytys

Kommentoi Facebookissa