Ampumahiihtäjä Mari Eder lopettaa uransa

Mari Eder kilpaili ampumahiihdossa huipputasolla 17 vuoden ajan. (Kuva AOP)

Mari Ederin pitkä ura ampumahiihdon huipputasolla on tullut päätökseensä.

AMPUMAHIIHTO Merkittävä suomalainen talviurheilu-ura päättyy, kun Mari Eder vahvisti lopettavansa. Eder viestitti asiasta sunnuntaina Instagramissa.

Eder, tyttönimeltään Laukkanen, päätti heittää sukset naulaan 35-vuotiaana. Päätöstä osattiin odottaa. Hän oli harkinnut lopettamista jo vuosi sitten, mutta päätti jatkaa vielä yhden kauden.

Eder kommentoi päätöstään Instagramissa seuraavasti:

”Vaikka kauden lopusta tuli terveysongelmien sävyttämä, olen iloinen että viime keväänä valitsin tämän tien vielä kerran, ja toteutin sen omalla tavallani. Intohimon ja kovan työn tuloksena palasin vielä kerran elämäni huippukuntoon ja mukaan kärkikamppailuihin.

Tavoittelin viimeistä askelta, tasaisuutta ja läpimurtoa koko urani ajan, mutta momenttumien ollessa käsillä, en tarpeeksi usein pystynyt kääntämään niitä voitokseni. Koen että yksi näistä hetkistä oli käsissäni myös tämän vuoden tammikuussa.

Unelmoin jokaisen huippu-urheilijan tavoin henkilökohtaisesta arvokisamitalista. Se on kuitenkin suomalaisessa urheilussa ollut aina vain harvojen herkkua, ja lopulta joudun myöntämään, että minun taidot, työnteko tai lahjakkuus ei siihen riittänyt. Vaikka parhaimmillani MM 4. sijalla lähelle pääsinkin, niin totuuden nimessä myönnettäköön, että olin myös aivan liian monta kertaa aivan liian kaukana.

Nyt päätepisteessä on kuitenkin rauhaa. Loppumetreillä opin myös arvostamaan itse sitä valtavaa työmäärää ja sitoutumista, minkä tämä on vaatinut. Ymmärrys siitä, että on laittanut itsensä 100% peliin, auttaa lopulta hyväksymään sen mitä viivan alle jää. Odotan jo uusia haasteita, joissa pystyn käyttämään kaikkea oppimaani ja vahvuuksiani hyväkseni.

Olen saanut koti kasvatuksessa ison annoksen rehellistä suoraselkäisyyttä ja vastuunkantoa sekä ohjeistuksen auttaa muita aina kuin se on mahdollista. Koen että olen pystynyt elämään näiden arvojen mukaisesti myös huippu-urheilun haastavassa ympäristössä ja myös läpi omien vaikeiden aikojen.

Kiitän kaikkia, jotka ovat kannustaneet matkan varrella, teitä on todella paljon. Kiitän vanhempiani sekä kaikkia uran aikaisia yhteistyökumppaneitani, olympiakomiteaa ja valtion urheilija-apuraha järjestelmää, että olen saanut tehdä urheilua ammatikseni. Kiitän viime vuosien valmentajaani Reinhardia, jonka avulla sain viimeisenä kahtena vuotena mahdollisuuden ammattimaiseen päivittäisvalmennukseen. Kiitos Pusan Heikille, joka otti minusta aikoinaan ison kopin ja pelasti sekä minut että minun uran. Kiitos Benjamin, kaikesta. Sinä raukka taidat olla ainoa, joka ei pääse minusta vieläkään eroon.”

Eder voitti kaksi maailmancupin osakilpailua. Molemmat maaliskuussa 2017 Holmenkollenilla.

Olympiakisoihin Eder osallistui 2010 Vancouverissa, 2014 Sotshissa, 2018 Pyeongchangissa ja 2022 Pekingissä. Kertaakaan hän ei olympialaisissa onnistunut parhaan sijoituksen oltua Pekingin 28:s tila sprinttikisassa.

MM-kisoissa Ederin paras tulos oli nelostila. Sen hän saavutti normaalimatkalta Hochfilzenistä 2017 juuri ennen Holmenkollenin voittojaan.

Eder on Suomen toiseksi menestynein naisampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen jälkeen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Maalivahtilegenda korostaa tanskalaisvalmentajan perintöä Huuhkajissa

Kommentoi Facebookissa