Terrori-iskua pelättiin Turussa – puukkomies surmasi hyökkäyksessä Kauppatorilla

Vakavailmeiset sisäministeri Paula Risikko, Lounais-Suomen poliisin Teijo Ristola sekä TYKSin ylilääkäri Teemu Elomaa kommentoivat tapahtunutta.

Vakavailmeiset sisäministeri Paula Risikko, Lounais-Suomen poliisin Teijo Ristola sekä TYKSin ylilääkäri Teemu Elomaa kommentoivat tapahtunutta tiedotustilaisuudessa. (Kuvakaappaus Yle)

Viranomaiset selvittävät ulkomaalaistaustaisen hyökkääjän henkilöllisyyttä.

RIKOS Tänään Turusta kantautuvat uutiset saivat kansalaiset pelkäämään pahinta Barcelonan terrori-isku vielä tuoreena mielessä. Ulkomaalaistaustainen mies oli hyökännyt veitsellä iskien lastenvaunuja työntäneen nuoren naisen kimppuun Kauppatorilla. Verinen hyökkääjä jatkoi matkaansa kohti Puutoria – edelleen ihmisiä puukottaen.

TYKSin ylilääkäri Teemu Elomaan mukaan sairaalaan on tuotu yhdeksän aikuista potilasta, joista yksi on kuollut. Leikkaussalissa oli edelleen potilaita, joiden tila oli vakaa. Poliisin tiedotustilaisuudessa herätti hämmennystä viranomaisten antama tieto, että kuolleita olisi kuitenkin kaksi.

Poliisin virallisen tiedotuksen mukaan uhreja on siis kahdeksan, joista kaksi on menehtynyt. Ensimmäinen kuollut menehtyi jo tapahtumapaikalla Yliopistonkadun ja Aurankadun kulmauksessa. Yksi sairaalaan saapuneista loukkaantuneista on ilmeisesti tekijä.

Sivulliset yrittivät estää hyökkääjää muun muassa pesäpallomailalla ja terassituolilla varustautuneena. Lopulta poliisi ampui virka-aseella hyökkääjää reiteen ja sai hänet taltutettua. Poliisin mukaan ensimmäinen puukotus tapahtui kello 16.02 ja tekijä saatiin kiinni 16.05. Konetuliasein varustetut poliisit eristivät Kauppatorin, myös lähistöllä sijainnut kauppakeskus Hansa suljettiin.

Varotoimenpiteinä poliisit kävivät myös muun muassa kauppakeskus Myllyssä ja kylpylähotelli Caribiassa, joissa sosiaalinen media virheellisesti väitti tapahtuneen puukotuksia. Samoin sosiaalisessa mediassa on välitetty silminnäkijöiden lausuntoja, joiden mukaan tekijä olisi huutanut Allahia iskiessään. Poliisi ei ole kommentoinut tätä asiaa.

Tilanne oli Turussa jonkin aikaa erittäin epäselvä, kun tarkkaa tietoa hyökkääjien lukumäärästä ei ollut. Suojelupoliisi osallistui asian selvittelyyn, poliisi tarkisti Turusta lähteviä junia ja linja-autoja, valmiustasoa nostettiin myös Suomen muissa liikenteen matkakeskuksissa.

Tällä hetkellä poliisi pitää epätodennäköisenä, että kyseessä kuitenkaan olisi terrori-isku. Se kuitenkin selviää varmimmin vasta sitten, kun tekijän henkilöllisyys on tiedossa. Motiiviksi on esitetty myös mahdollinen perheen sisäinen kosto.

Sisäministeri Paula Risikko kommentoi, että tunnistamisen varmistamiseksi ollaan yhteydessä muun muassa maahanmuuttoviranomaisiin. Myös presidentti Sauli Niinistö saapui tapahtuman johdosta Turkuun.

  • Lisätietoa asiasta löydät tästä
Turun Kauppatori täyttyi pelastusajoneuvoista tapahtuneen jälkeen.
Turun Kauppatori täyttyi pelastusajoneuvoista tapahtuneen jälkeen. (Kuva Lukijan kuva)

Kommentoi Facebookissa