Terveysloma josta luontokin kiittää – nyt voi taas hakea lammaspaimeneksi luontokohteeseen

Lammas- tai lehmipaimenviikolla paimen saa vuokralle viikoksi tilan.

Lammas- tai lehmipaimenviikolla paimen saa vuokralle viikoksi tilan. (Kuva Metsähallitus/ Elias Lahtinen)

Eläimet on hyvä laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni.

LUONTO Metsähallituksen suosittujen lammaspaimenviikkojen ilmoittautuminen on jälleen avautunut. Tarjolla on viikko vuokramökissä kansallispuiston tai muun suojelualueen luonnonkauniissa maisemassa, pienestä lammaslaumasta huolehtien. Lammaspaimenena pääsee viettämään villantuoksuista terveyslomaa Suomen upeimmassa luonnossa.

Metsähallitus kertoo, että hyötyvaikutus paimenille ja ympäröivälle luonnolle ilmenee monilla eri mittareilla. Viikko luonnon keskellä parantaa fyysistä ja henkistä terveyttä. Eläinten puuhien seuraaminen ja lampaiden rapsuttelu rentouttaa ja lievittää pahimmankin stressin. Viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä.

Henkilökohtaisen hyvän lisäksi paimenviikkoihin osallistuvat mahdollistavat historiallisten tilojen perinteisen luonnonhoidon ja samalla luonnon monimuotoisuuden lisäämisen. Paikkoja ovat muun muassa Kaapin Jounin tila Lemmenjoen kansallispuistossa, kaksi tilaa Kolin kansallispuistossa ja vaikkapa Närängän erämaatila Kuusamossa.

Lammas- ja lehmipaimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin. Paimen saa vuokralle viikoksi tilan upeiden maisemien keskeltä. Bonuksena saa mahdollisuuden rajattomaan eläinterapiaan rapsutuksia janoavien lampaiden ja hieman itsenäisempien lapinlehmien seurassa.

Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen.

Haku kesän 2018 lammaspaimeneksi alkoi tänään ja jatkuu 23.1. klo 12 asti. Lammaspaimenet arvotaan halukkuutensa ilmoittaneiden joukosta helmikuun aikana.

  • Lisää tietoa löydät osoitteesta www.luontoon.fi ja ilmoittautumisen paimeneksi voi tehdä tästä linkistä.

Kommentoi Facebookissa