Thaimaa, Etelä-Afrikka ja Kiina ovat yleisimmät adoptiomaat – ottovanhemmat ovat tyypillisimmin 40–44-vuotiaita

Suomen kaikista vuonna 2018 adoptoiduista henkilöistä tyttöjä oli 212 ja poikia 192.

Suomen kaikista vuonna 2018 adoptoiduista henkilöistä tyttöjä oli 212 ja poikia 192. (Kuva Fotolia)

Kaksi kolmesta adoptiosta on perheen sisäisiä, kun toinen osapuoli adoptoi puolisonsa biologisen lapsen.

ADOPTIO Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 Suomessa tehtiin 404 adoptiota. Suomessa syntyneiden lasten adoptioita oli 309 ja ulkomailla syntyneiden 95. Ulkomailla syntyneiden lasten adoptioita oli yhdeksän vähemmän verrattuna edellisvuoteen, kun taas Suomessa syntyneiden lasten adoptioiden määrä kasvoi 17 lapsella. Kokonaisuudessaan adoptioita oli kahdeksan enemmän kuin vuonna 2017.

Suomen kaikista vuonna 2018 adoptoiduista henkilöistä tyttöjä oli 212 ja poikia 192. Adoptoiduista 131 oli 18 vuotta täyttäneitä henkilöitä, mikä on hieman isompi määrä kuin aiempina vuosina. Valtaosa täysi-ikäisinä adoptoiduista oli Suomessa syntyneitä ja kyseessä oli useimmiten perheen sisäinen adoptio.

Ulkomailla syntyneiden adoptioissa lähes 60 prosentissa tapauksista adoptoitava lapsi oli alle viisivuotias, kun taas Suomessa syntyneiden adoptioissa vain vajaa puolet adoptoitavista oli alle viisivuotiaita.

Ulkomailla syntyneistä adoptiolapsista suurin osa oli syntynyt Thaimaassa, kaikkiaan 22. Seuraavaksi yleisimmät syntymämaat olivat Etelä-Afrikka 13 lasta ja Kiina 9 lasta. Kyseiset maat ovat olleet yleisimmät adoptiomaat myös edellisvuosina.

Ulkomailla syntyneiden lasten adoptioista kuusi kymmenestä oli kahden vanhemman adoptioita. Kotimaisista adoptioista kahden vanhemman adoptioita oli 16 prosenttia. Kahden vanhemman ulkomailla syntyneiden lasten adoptioissa sekä ottoäiti että ottoisä olivat iältään tyypillisimmin 40–44-vuotiaita.

Adoptioista 35 prosenttia oli perheen ulkopuolisia adoptioita ja 65 prosenttia perheen sisäisiä adoptioita. Perheen sisäisellä adoptiolla tarkoitetaan prosessia, jossa aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli adoptoi puolisonsa biologisen lapsen. Perheen sisäisistä adoptioista 127 tapahtui rekisteröityjen parien tai samaa sukupuolta olevien avioparien perheissä.

Lue myös: Suomeen saapui viime vuonna 52 adoptiolasta ulkomailta – lähes puolet alle kaksivuotiaita

Kommentoi Facebookissa