Thaimaassa luolaan loukkuun jääneen jalkapallojoukkueen pelastusoperaatio alkoi – ”Pojat ovat valmiina”

Luolan suuaukko on tyhjennetty muista henkilöistä, jokaista poikaa varten on varattu oma lääkintäyksikkö ja helikopteri.

Luolan suuaukko on tyhjennetty muista henkilöistä operaation johdosta, jokaista poikaa varten on varattu oma lääkintäyksikkö ja helikopteri. (Kuva AOP)

Kahdeksantoista sukeltajaa yrittää auttaa nuorten jalkapallojoukkueen ulos luolaverkostosta.

PELASTUSTEHTÄVÄ Thaimaan pohjoisosassa Tham Luangin luolastossa loukkuun jääneet 12 alle 16-vuotiasta poikaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa ovat olleet rankkasateiden johdosta tulvivan veden vankina jo kaksi viikkoa.

Yli 1000 henkilöä on osallistunut poikien pelastamiseen. Pojille on toimitettu ravintoa ja lääkehoitoa, luolastoon on viety happisäiliöitä sekä pumpattu vettä pois – ja happea sisään. Uimataidottomille pojille on opetettu myös sukeltamista.

Luolaverkoston veden pintaa on onnistuttu laskemaan kolmisenkymmentä senttiä. Poikien ei tarvitse sukeltaa enää kovin pitkää matkaa, vahvistamattomien tietojen mukaan sukeltamiselta voidaan mahdollisesti välttyä jopa kokonaan. Matalimmissa kohdissa joudutaan kuitenkin ryömimään.

Monsuunisateiden odotetaan kuitenkin alkavan uudelleen muutaman päivän päästä.

– Tänään on se päivä. Pojat ovat valmiina kaikkiin haasteisiin, pelastustöitä johtava alueen kuvernööri Narongsak Osottanakorn totesi tiedotustilaisuudessa.

Operaatiossa luolaan meni 18 sukeltajaa, joista 13 on ulkomaalaisia ja viisi Thai Navy Seal -ryhmään kuuluvia. Pojat pyritään tuomaan ulos yksi kerrallaan, ja koska matka luolastossa kestää tunteja, operaatio saattaa kestää jopa muutamia päiviä.

Jos olosuhteet muuttuvat, tehtävä keskeytetään. Operaatio on vaarallinen, vapaaehtoisena toiminut entinen thaisukeltaja menehtyi aikaisemmin luolastossa hapen puutteeseen.

Jokaista poikaa varten on varattu oma lääkintäyksikkö ja helikopteri, joten paikalla on ambulanssien lisäksi 13 helikopteria ja 13 lääkintäryhmää. Luolan suuaukko on tyhjennetty muista henkilöistä pelastusoperaation johdosta.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan paikalliset viranomaiset kertoivat aluksi, että kuusi ensimmäistä poikaa oli saatu luolasta ulos. Tiedotustilaisuudessa puhunut kuvernööri vahvisti kuitenkin tiedot vain neljästä pojasta.

  • Operaation etenemisen seuraamista jatkoimme tässä

Lue myös: Thaisukeltaja kuoli pelastustehtävissä – luolaan loukkuun jääneiden poikien mahdollisuudet vähenevät

Kommentoi Facebookissa