Ensimmäinen ryhmä loukussa olleista pojista on jo pelastettu – operaatiossa valmistaudutaan seuraavaan vaiheeseen

Pelastetut on kuljetettu ambulansseilla ja helikoptereilla 50 mailin päässä Tham Luangin luolaverkostosta sijaitsevan Chiang Rain sairaalaan.

Pelastetut on kuljetettu ambulansseilla ja helikoptereilla 50 mailin päässä Tham Luangin luolaverkostosta sijaitsevan Chiang Rain sairaalaan. (Kuva AOP)

Luolasta päässeet pojat kuljetettiin ambulansseilla ja helikoptereilla Chiang Rain sairaalaan.

PELASTUSTEHTÄVÄ Thaimaan pohjoisosassa Tham Luangin luolastossa loukkuun jääneiden kahdentoista alle 16-vuotiaan pojan ja heidän 25-vuotiaan jalkapallovalmentajansa pelastusoperaatio on alkanut hyvin.

Joukkue jäi kahdeksi viikoksi vangiksi luolaverkostoon, jonne he menivät suojaan rankkasateilta. Pojille on toimitettu ravintoa ja lääkehoitoa, luolastoon on viety happisäiliöitä sekä pumpattu vettä pois – ja happea sisään. Uimataidottomille pojille on opetettu myös sukeltamista. Aikataulua on kiirehtinyt lähestyvä uusi saderintama.

Operaatiota johtava kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi tiedotustilaisuudessa, että poikien täytyi sukeltaa vain noin kilometrin matka. Kansainväliset uutistoimistot kertoivat aluksi viranomaisten vahvistaneen kuuden pojan päässeen jo luolista ulos, mutta kuvernööri puhui vain neljästä pelastetusta.

– Operaatio on ollut menestyksekkäämpi kuin uskoimmekaan, kuvernööri totesi.

Osottanakorn kertoi tavanneensa pojat, jotka ovat hyvässä kunnossa. Ensimmäisenä kerrottiin pelastetun sukeltajien saattamina pojista kaikkein huonokuntoisimmat, vahvimmat tuodaan viimeisinä. Thaimaalaisen uutissivuston mukaan yksi pojista on kuitenkin erityisessä tarkkailussa.

Nyt pelastustehtävissä pidetään 10 tunnin tauko, jotta seuraavaan vaiheeseen pystytään valmistautumaan. Tauko käytetään muun muassa täysien happisäiliöiden vaihtamiseen pelastusreitin varrelle.

Operaatioon on tiettävästi osallistunut 90 sukeltajaa, joista 50 on ulkomaalaisia ja 40 Thaimaasta. Pelastetut pojat on kuljetettu ambulansseilla ja helikoptereilla 50 mailin päässä Tham Luangin luolaverkostosta sijaitsevan Chiang Rain sairaalaan.

Lue myös: Thaimaassa luolaan loukkuun jääneen jalkapallojoukkueen pelastusoperaatio alkoi – ”Pojat ovat valmiina”

Kommentoi Facebookissa