THL tutkii koronaviruksen esiintymistä jätevesissä – paljastaa kuinka paljon virusta on kyseisellä paikkakunnalla

Jätevesistä tutkitaan säännöllisesti myös esimerkiksi huumeiden käyttöä eri kaupungeissa.

Jätevesistä tutkitaan säännöllisesti myös esimerkiksi huumeiden käyttöä eri kaupungeissa. (Kuva Fotolia)

Näytteistä voidaan havaita lähes reaaliaikaista kuvaa viruksen esiintymisestä väestössä.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aloittanut näytekeräyksen koronaviruksen esiintymisen kartoittamiseksi Suomen jätevesissä. Näytekeräys käynnistetään yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Aiemmat Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että puhdistamattomasta jätevedestä pystytään mittaamaan koronaviruksen RNA:ta eli viruksen geeniperimää. RNA-testi ei kerro viruksen elinkyvystä tai tartuttavuudesta.

Jätevesinäytteitä kerätään laajasti eri jätevedenpuhdistamoilta, valtaosasta kuukausittain, osasta viikoittain. THL on lähestynyt tutkimukseen kutsuttavia jätevedenpuhdistamoita sähköpostitse uusien näytteiden keräämisen aloittamiseksi.

Jätevesitutkimus tarjoaa poikkeuksellisen lähestymistavan väestötason muutosten arviointiin. Se toimii parhaiten tasaisin väliajoin toistettuna, jolloin näytteistä voidaan mahdollisesti havaita lähes reaaliaikaisesti koronaviruksen esiintyvyyden muutos kaupunkikohtaisesti. Jätevesinäytteistä ei tutkita kenellä virus on, vaan kuinka paljon sitä alueella esiintyy.

– Siinä, missä tavallinen koronavirustesti kertoo, onko yksilöllä koronavirustartunta, jätevesitutkimus kuvastaa, kuinka paljon virusta esiintyy väestötasolla eri paikkakunnilla, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Jätevesitutkimus täydentää vasta-ainetestauksesta ja yksilöiden koronatesteistä saatavaa kokonaiskuvaa viruksen ilmaantuvuudesta. Jätevesiseuranta pyritään saamaan reaaliaikaiseksi kesäkuun alusta alkaen. Jätevedestä seurataan reaaliaikaisesti myös polioviruksen ja muiden enterovirusten esiintymistä.

– Jätevesistä tutkitaan säännöllisesti esimerkiksi huumeiden käyttöä eri kaupungeissa. Kun tutkimusta tehdään säännöllisesti, voidaan huumetrendien muutokset havaita hyvinkin tarkasti. Samaa lähestymistapaa on käytetty jo aiemmin virusten esiintyvyyden tutkimiseen, toteaa THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.

Koronavirukset eivät ole uhka juomaveden turvallisuudelle Suomessa. Vedenpuhdistamoilla käytössä olevat vedenkäsittelytekniikat poistavat ja tuhoavat viruksia tehokkaasti.

Lue myös: Jätevesitutkimus paljastaa: amfetamiinia käytetään ennätyksellisesti – kokaiinin käyttö moninkertaistunut

Kommentoi Facebookissa