THL varoittaa influenssaepidemian huipun olevan vasta edessä – vielä kannattaa ottaa rokote

Influenssan oireita voi itse hoitaa levolla, runsaalla nesteen nauttimisella sekä joillakin reseptittömillä lääkkeillä kuumeeseen ja särkyyn.

Influenssan oireita voi itse hoitaa levolla, runsaalla nesteen nauttimisella sekä joillakin reseptittömillä lääkkeillä kuumeeseen ja särkyyn. (Kuva Fotolia)

Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa, joten rokote on syytä ottaa mahdollisimman pian.

TERVEYS Influenssaepidemia on käynnistynyt tänä talvena tavallista hitaammin, mutta viime päivinä influenssa-aktiivisuus on lisääntynyt

Epidemian huippua odotetaan kuitenkin vasta maaliskuulle, joten rokotteen ehtii vielä ottaa. Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa, joten rokote kannattaa ottaa mahdollisimman pian.

– Tällä kaudella influenssa vaikuttaa etenevän hitaasti. Alustavien arvioiden perusteella rokotteen teho on ikäihmisillä kohtuullisen hyvä ja lapsilla hyvä, joten rokotteen ottamisesta on edelleen hyötyä. Etenkin 65 vuotta täyttäneiden ja riskiryhmiin kuuluvien kannattaa vielä ottaa rokote, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Kaikkiaan influenssarokotetta on annettu julkisessa terveydenhuollossa tähän mennessä noin 1,1 miljoonaa annosta.

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten rokote täytyy ottaa joka vuosi. Influenssarokotteen saavat maksutta kaikki 65 vuotta täyttäneet, kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen ikäiset lapset, raskaana olevat sekä sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Rokotuksen saa myös vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri, varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset ja myös sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö. Lisäksi rokotetta tarjotaan henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vastaanottokeskuksissa ja vankeinhoitolaitoksissa.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Riskiryhmiin tai lähipiiriin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, Hanna Nohynek muistuttaa.

Influenssatartuntojen määrä on ylittänyt epidemiakynnyksen, mutta tartuntoja on toistaiseksi aiempia vuosia vähemmän. Influenssa A-virukseen sairastuneita on tähän mennessä tilastoitu reilu 6 500 ja B-virukseen sairastuneita noin 1 000.

– Influenssaa on todettu eri puolilta Suomea ja kaiken ikäisillä, mutta influenssa-aktiivisuudessa on alueellisia eroja. Tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista, THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen sanoo.

THL seuraa ja tukee influenssan torjuntaa. Seurantatietojen avulla arvioidaan rokottamisen vaikuttavuutta, kehitetään kansallista rokotusohjelmaa ja ohjeistetaan terveydenhuollon ammattilaisia influenssan hoidossa, siihen varautumisessa ja torjunnassa.

Lue myös: Influenssarokotteiden jakelu on parhaillaan käynnissä – molemmat A-virukset on vaihdettu suosituksen perusteella

Kommentoi Facebookissa