Tietomurron kohteeksi joutuneille henkilöille on lähetetty sähköposteja – ”Kiristysviestin vaatimuksiin ei tule suostua”

Kiristäjän oman ilmoituksen mukaan hänellä on potilastietoja hallussaan 40 000.

Kiristäjän oman ilmoituksen mukaan hänellä on potilastietoja hallussaan 40 000. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi kehottaa tekemään sähköisen rikosilmoituksen, kriisipuhelimet ovat ruuhkautuneet.

TIETOMURTO Psykoterapiakeskus Vastaamo kertoi 21.10.2020 joutuneensa tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Keskusrikospoliisi tutkii rikosta. Tapahtumasta on tehty ilmoitukset myös Suomen kyberturvallisuuskeskukselle, Valviralle sekä tietosuojavaltuutetulle.

Kiristäjä on nyt alkanut lähestyä tietomurron uhreja suorilla kiristyskirjeillä. Poliisi on tietoinen yksityishenkilöille lähetetyistä kiristyssähköposteista, joissa lähettäjä uhkaa paljastaa henkilöiden tietoja. Teksti on otsikoitu ”Vastaamo Tiedotus”, viesti on kirjoitettu hyvällä suomella, uhria Teititellään ja kiristäjä vaatii 200 euron edestä bitcoineja 24 tunnin kuluessa. Tämän jälkeen rahavaatimus nousee 500 euroon.

– Kiristysviestin vaatimuksiin ei tule suostua, neuvoo rikoskokonaisuuden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Jos olet vastaanottanut terapiapalveluja tarjoavan yrityksen tietomurtoon liittyvän kiristysviestin, poliisi neuvoo tekemään sähköisen rikosilmoituksen asuinpaikkakunnan poliisille. Kirjaa rikosilmoitukseen tarkasti kaikki tiedot lähettäjästä aina viestin vastaanottamisen ajankohtaan. Tallenna ja säilytä myös saamasi sähköpostit, viestit ja muut mahdolliset todisteet.

Poliisi toteaa, että vaikka tapaus on vakava ja herättää huolta etenkin asianomaisissa, kiristyssähköposteihin liittyen ei tule ottaa yhteyttä hätäkeskukseen. Hätäkeskus ei voi auttaa asiassa, ja soitot kuormittavat hätäkeskusta. Poliisin tietoon on jo tullut, että poliisin sähköinen asiointipalvelu on ruuhkautunut. Rikosilmoituksen tekemisessä voi esiintyä häiriöitä. Sellaisessa tilanteessa rikosilmoitus kannattaa tehdä myöhemmin.

Myös erilaiset kriisipuhelimet ovat ajoittain ruuhkautuneet. Rikosuhripäivystys tarjoaa apua ja tukea tietomurron uhriksi joutuneille ja heidän läheisilleen. Käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua voi saada Rikosuhripäivystyksen palveluissa, numero 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Lisäksi Vastaamo on avannut kriisipuhelimen tukeakseen tietomurron kohteeksi joutuneita asiakkaita.

Lue myös: Kiristäjä julkaisi arkaluontoisia potilastietoja verkossa – ”Olemme syvästi pahoillamme asiakkaidemme puolesta”

Kommentoi Facebookissa