Timo oli työttömänä kaksi viikkoa ja osti käytetyn traktorin – ”En nirsoile, ahnehdi enkä tuijota kelloon”

Timo Ainali sanoo olevansa hieman erilainen maatalouskoneurakoitsija. – Tarjoan vetoapua tiloille, joissa on tarvetta vain traktorille ja miehelle.

Timo Ainali sanoo olevansa hieman erilainen maatalouskoneurakoitsija. – Tarjoan vetoapua tiloille, joissa on tarvetta vain traktorille ja miehelle. (Kuva Anne Anttila)

Timo Ainalin vastaisku työttömyydelle oli yhden miehen monialayritys.

SUOMI 100 Kalajokinen Timo Ainali, 31, on kiireinen, mutta elämäänsä tyytyväinen mies. Oman osansa kalenterista lohkaisee luonnollisesti perhe, sillä Timo on pienen Juho-pojan isä.

– Ruuhkavuosista huolimatta elämä on kaikin puolin mallillaan. Ympärillä on rakastava perhe ja töitäkin sen verran mukavasti, ettei vapaa-ajallakaan tarvitse pyöritellä peukaloita. Voiko mies enää mutta toivoa, Timo tunnustaa.

Vaikka lapsuudenkoti ei ollut perinteinen maatalo, niin Kalajoen Rautiossa varttunut Timo sanoo kuitenkin kasvaneensa pellon reunalla.

– Sukulaisillani oli maatila, joten olen istunut traktorin kopissa nelivuotiaasta lähtien. Ja ajamaan lähdin heti, kun jalat ylettyivät polkimille.

Maamiehen ajatusmaailma

Maamiehen ajatusmaailman innoittamana Timo hankkiutui aikoinaan myös maatiloja kiertäväksi apupojaksi.

– Tein ja teen edelleen kaikkea mahdollista; navettahommista peltotöihin, unohtamatta myöskään työkoneiden huolto- ja remonttihommia.

Isä sanoo pienestä Juho-pojasta kasvavan kovan työmiehen. – Pikkukaveri on jo mielellään mukana konehommissa, Timo kertoo ylpeänä.
Isä sanoo pienestä Juho-pojasta kasvavan kovan työmiehen. – Pikkukaveri on jo mielellään mukana konehommissa, Timo kertoo ylpeänä. (Kuva Anne Anttila)

Metsäalan peruskoulutuksen saanut Timo ajoi myös metsäkonetta ja sai sitä kautta kipinän laajentaa osaamisaluettaan myös maatalouskonepuolelle. Virallinen työttömyysjakso kesti kaksi viikkoa, mutta silloinkaan hän ei kirjautunut kortistoon.

– Luokittelen itseni perinteiseksi sekatyömieheksi, sillä en vieroksu minkäänlaisia hommia. Ajattelin, että kun mies on terve ja työintoakin riittää, niin aina sitä jostakin saa kukkaron täytettä, Timo luonnehtii.

Siinä vaiheessa kun miestyötunteja alkoi kertyä niin pelto- kuin metsäpuolellakin riittävästi, Timo perusti maatalouskoneurakointia tarjoavan yrityksen.

– Askel vuonna 2013 oli iso, mutta kannattava. Toiminimen perustaminen oli ja on edelleen sekä minun että tilaajan etu. Kumpikin osapuoli tietää mitä saa ja mistä maksaa.

”Halvemmallakin pärjää”

Kalustohankinnoissakaan Timo ei lähtenyt kuitenkaan omien sanojensa mukaan ”revittelemään”.

– Lähdin tunnustellen liikkeelle. Kartoitin heti alussa, minkälaisia palveluja on tarjolla ja mitä kenties puuttuu. Tein yhteenvedon ja päädyin hankkimaan monikäyttöisen veturin eli hinta-laatu-suhteeltaan hyvän traktorin.

Ostamalla käytetyn Timo sanoo päässeensä kustannustehokkaimpaan lopputulokseen.

– Tiloilla on yleensä maataloustyökoneita, mutta määrään nähden kuitenkin liian vähän traktoreita ja kuljettajia. Kiireisimpään aikaan tämä muodostuu usein haasteeksi, sillä peltotyöt on pyrittävä tekemään oikeaoppisesti ja ajallaan.

Timo ja hänen Viron tuontimallia oleva Fendt 818 tarjoavat vetoapua kiireen keskellä.

– Tällä paketilla liikkuvat kaikki peltoviljelyyn tarvittavat työkoneet; karhottimesta rehukärryyn. Työt tehdään laadusta tinkimättä. Ja kun pellin alla on 200 hevosvoimaa, niin Fendtillä liikahtaa järeämpikin kalusto, urakoitsija lupaa.

Timo vuokraa pienempää traktoria myös ilman kuljettajaa. – Onneksi idearikkaus ja kekseliäisyys on vielä myös itsensä työllistämisessä sallittua.
Timo vuokraa pienempää traktoria myös ilman kuljettajaa. – Onneksi idearikkaus ja kekseliäisyys on vielä myös itsensä työllistämisessä sallittua. (Kuva Anne Anttila)

Persoonallisuus peliin

Kalajoen Rautiossa tukikohtaansa pitävä Timo sanoo urakoivansa pääasiassa Kalajoki–Sievi -alueella, mutta toimeksiantoja tulee myös muihin maakuntiin.

– Hankasalmella kävin kylvämässä maissia ja tilauksia on tullut myös Siilinjärvi–Suomussalmi -akselille. Tämä kertoo sen, että maatalousurakointi ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan ja sitä voi harjoittaa myös pelkällä traktorilla, Timo iloitsee.

Tällä hetkellä Timo tarjoaa urakointipalveluja kahden traktorin sekä pienen metsäkoneen voimin. Traktorin ja kuljettajan tarve maatilan eri tehtäviin, kuten rehunkorjuuseen sekä muihin peltotöihin on Timon mukaan kasvanut tasaiseen tahtiin.

– Tämän suurempia laajennuksia ei ole tiedossa. Tarkoituksena on jatkaa entiseen malliin. Myös pelkälle traktorille on ollut viime aikoina kysyntää. Niinpä minäkin olen ryhtynyt vuokraamaan pienempää Fendtiä ilman kuljettajaa. Pikkutraktori sopii erinomaisesti esimerkiksi aumakoneeksi ja rehun levitykseen.

Traktorimotolla Timo tekee sen sijaan pieniä metsäharvennuksia.

– Toiminta tukee mukavasti peltopuolen urakointia ja asiakkaina ovat usein myös samat tilat. Olen tavattoman onnekas, että minunlaiselleni pienurakoitsijalle löytyy tilausta isojen joukossa.

Kommentoi Facebookissa