Timo Soini tapaa USA:n tulevan ulkoministerin Alaskassa

Timo Soini oli perustamassa perussuomalaisia, politiikan konkari osoitti hallitsevansa edelleen poliittisen pelin.

Timo Soini oli perustamassa perussuomalaisia, politiikan konkari osoitti hallitsevansa edelleen poliittisen pelin. (Kuva AOP)

Hallituksen ministereistä parhaat suhteet amerikkalaisiin näyttävät olevan perussuomalaisilla.

YHDYSVALLAT Suomessa oli jo nousta huoli, kun Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ehti soittaa lähes kaikkien naapurimaidemme päämiehille, mutta ei Suomeen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Donald Trumpin kanssa puhelimessa torstaina 8. joulukuuta 2016. Presidentinkanslian mukaan keskustelunaiheina olivat muun muassa Suomen ja Yhdysvaltain suhteet, Venäjä sekä Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle keväällä 2017.

Presidentit puhuivat myös Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta. Donald Trump pyysi presidentti Niinistöä välittämään suomalaisille terveiset, että suomalaiset ovat hienoa kansaa. Niinistö kuittasi keskustelun vielä epävirallisemmin Twitter-tilissään:

Thank You @realDonaldTrump for a great discussion. Until next time!

Sauli Niinistö oli 14 vuoteen ensimmäinen Suomen presidentti, joka vieraili Valkoisessa talossa, kun hän tapasi toukokuussa Barack Obaman amerikkalaisten kutsusta, muiden pohjoismaisten päämiesten kanssa. Trump on vieraillut aikaisemmin Suomessa sekä Helsingissä että Raumalla laivakaupoilla vuonna 1992.

Hallituksen napamiehistä sekä keskustalainen pääministeri Juha Sipilä että kokoomuksen valtiovarainministeri Petteri Orpo ehtivät jo kesken Yhdysvaltain presidentinvaalitaistelun toivoa Hillary Clintonin voittoa. On kieltämättä hieman erikoinen tilanne, kun hallituksen ministereistä parhaat suhteet amerikkalaisiin näyttävät olevan perussuomalaisilla.

Puolustusministeri Jussi Niinistö vieraili Yhdysvalloissa tämän vuoden heinäkuussa ja laski seppeleet Arlingtonin sotilashautausmaalla suomalaissyntyisten sotasankareiden haudoille. Presidentti Niinistön mukana matkustivat puolestaan ulkoministerit, joilla oli erillistapaaminen Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn kanssa. Suomen delegaatioon kuului ulkoministeri Timo Soini.

Soini tapasi Kerryn jo kolmea kuukautta aikaisemminkin, kun keskusteltiin muun muassa kansallisen turvallisuuden kysymyksistä. Soini osallistui tuttuun tapaan tuolloin myös presidentti Barack Obaman isännöimälle kansalliselle rukousaamiaiselle.

Ulkoministeri Timo Soini on todennäköisesti myös ensimmäisten joukossa oleva suomalaisministeri, joka tapaa Yhdysvaltain vielä nimeämättömän tulevan ulkoministerin. Tapaamispaikka on Alaskan Fairbanks ja päivämäärä 11.5.2017.

Tuossa vanhassa kullankaivajien perustamassa pikkukaupungissa pidetään nimittäin Arktisen neuvoston – rauhan ja yhteistyön foorumin – ministeritasoinen tapaaminen. Yhdysvallat luovuttaa kaksivuotisen puheenjohtajavuoron Suomelle vuosiksi 2017–2019.

Edellisen kerran ulkoministerit tapasivat vastaavassa kokouksessa kaksi vuotta sitten Kanadan Iqaluitissa, jolloin Soini ja Kerry saivat seurakseen myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Kommentoi Facebookissa