Timo Soinin pahoinpitelyn yritys selvitettiin – ”Epäilty saapui maalaismarkkinoille mopolla päihtyneenä”

Valtioneuvoston turvahenkilöt saivat estettyä Timo Soiniin kohdistuneen hyökkäyksen vaalitilaisuudessa.

Valtioneuvoston turvahenkilöt saivat estettyä Timo Soiniin kohdistuneen hyökkäyksen vaalitilaisuudessa. (Kuva AOP)

Entiseen ulkoministeriin kohdistuneen hyökkäyksen esitutkinta on valmistunut.

PAHOINPITELYN YRITYS Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikostutkintayksikössä on ollut tutkittavana keväällä 24.3.2019 vaalitilaisuudessa silloiseen ulkoministeriin kohdistunut epäilty väkivallanteon yritys. Tapauksen esitutkinta on nyt valmistunut.

Välikohtauksesta kirjoitettiin aikoinaan laajasti julkisuudessa. Jonkinlaista Soldiers of Odin -kannattajapuseroa kantanut aggressiivinen ja uhkaava mies oli pyrkinyt lähestymään vaalitilaisuudessa ollutta ulkoministeri Timo Soinia Vantaan Korson maalaismarkkinoilla.

Tapahtuman epäillyt rikosnimikkeet ovat tarkentuneet esitutkinnan aikana. Asiaa on tutkittu ministeriin kohdistuneena pahoinpitelyn yrityksenä sekä poliittisten toimintavapauksien loukkaamisena.

Tapausta on tutkittu myös virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena, sillä teko on kohdistunut ministerin turvamiehinä toimineihin poliiseihin. Asiassa on tutkittu lisäksi rattijuopumusta. Koko esitutkinnan ajan tapauksessa on ollut yksi rikoksesta epäilty.

– Esitutkinnan perusteella rikoksesta epäilty mies on saapunut Korson maalaismarkkinoille mopolla päihtyneenä, havainnut paikalla olleen silloisen ulkoministerin, lähestynyt häntä uhkaavasti ja aggressiivisesti ja yrittänyt lyödä ministeriä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Springare.

Valtioneuvoston turvahenkilöt saivat estettyä hyökkäyksen vaalitilaisuudessa. Kiinniottotilanteessa epäilty teki voimakasta vastarintaa ja kohdisti aktiivista väkivaltaa turvahenkilöitä kohtaan. Turvahenkilöt ovat poliisin virassa toimivia virkamiehiä.

– Esitutkinnassa ei ole tullut esiin mitään sellaista, minkä perusteella tekoja voitaisiin pitää erityisen suunnitelmallisina tai että taustalla olisi järjestäytymistä. Esitutkinnassa ei ole tullut ilmi myöskään mitään siihen viittaavaa, että muita henkilöitä olisi ollut vaikuttamassa epäiltyjen tekojen tapahtumiseen. Rikoksesta epäilty ei myöskään itse ole osannut kertoa selkeää syytä omalle toiminnalleen, Springare jatkaa.

Tapaus siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Lue myös: Soldiers of Odin -takkinen mies yritti hyökätä Timo Soinin kimppuun – ”Kiitän turvamiehiä hyvästä työstä”

Kommentoi Facebookissa