Toimeentulotuen saajien määrä väheni viime vuonna – myönteinen kehitys uhkaa jäädä lyhytaikaiseksi

Toimeentulotuki on tarkoitettu väliaikaiseksi tukimuodoksi yksilön ja perheiden poikkeuksellisissa elämäntilanteissa.

Toimeentulotuki on tarkoitettu väliaikaiseksi tukimuodoksi yksilön ja perheiden poikkeuksellisissa elämäntilanteissa. (Kuva Fotolia)

Toimeentulotuesta on tullut liian monelle kotitaloudelle perusturvaa täydentävä säännöllinen tuki.

TOIMEENTULOTUKI Toimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä väheni viime vuonna 2,3 prosenttia ja henkilöiden määrä 2,7 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Toimeentulotuen menot laskivat 4,7 prosenttia.  Väestöstä 8,2 prosenttia ja kaikista kotitalouksista 9,5 prosenttia sai toimeentulotukea vuonna 2019.

Toimeentulotukea myönnettiin kaikkiaan 298 017 kotitaloudelle ja 452 991 henkilölle. Kotitalouksista 39 prosenttia sai toimeentulotukea lyhytaikaisesti eli 1–3 kuukautta, 28 prosenttia sai toimeentulotukea pitkäaikaisesti eli 10–12 kuukautta ja 33 prosenttia sai toimeentulotukea 4–9 kuukautta.

Vuoden 2019 toimeentulotuen asiakasmäärän lasku jäänee lyhytaikaiseksi, koska koronapandemia on heikentänyt monen taloustilannetta.

– Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, ettei pitkäaikaisesti toimeentulotukea saavien määrä kasva enää yhtään, toteaa THL:n erikoistutkija Paula Saikkonen.

Juttuvinkki: Köyhyys on arki ilman euroja ja itsetuntoa – ”Unelmoin kampaajalla käynnistä”

Toimeentulotuki on tarkoitettu viimesijaiseksi ja väliaikaiseksi tukimuodoksi yksilön ja perheiden poikkeuksellisissa elämäntilanteissa ilmenneisiin tilapäisiin taloudellisiin vaikeuksiin ja erityisiin menoihin.

– Toimeentulotuesta on tullut liian monelle kotitaloudelle perusturvaa täydentävä säännöllinen tuki, mikä hämärtää sen tilapäisluonteen, Saikkonen kertoo.

THL julkaisee tiedot Kelan vastuulla olevasta perustoimeentulotuesta sekä kuntien vastuulla olevasta ehkäisevästä ja täydentävästä toimeentulotuesta. Tiedot perustuvat THL:n ylläpitämään toimeentulotukirekisteriin.

Lue myös: Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelalle – arvioidut kustannukset kolminkertaistuivat 100 miljoonaan euroon

Kommentoi Facebookissa