Toinen pidätys irakilaisen turvapaikanhakijan valekuolemajutussa – ”Kyseessä on ollut suunnitelmallinen teko”

Keskusrikospoliisi vaatii vuonna 1984 syntynyttä miestä vangittavaksi todennäköisin syin rikoksista epäiltynä.

Keskusrikospoliisi vaatii vuonna 1984 syntynyttä miestä vangittavaksi todennäköisin syin rikoksista epäiltynä. (Kuva AOP)

Poliisi on saanut vahvistuksen, että asiakirjat ovat väärennettyjä ja että mies on elossa.

TURVAPAIKANHAKIJA Esitutkinta liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle antamaan langettavaan päätökseen etenee. Keskusrikospoliisi on ottanut kiinni ja pidättänyt toisen henkilön törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä epäiltynä.

Vuonna 1984 syntynyt mies otettiin kiinni Espoossa 5. toukokuuta. Keskusrikospoliisi vaatii miestä vangittavaksi yllä mainituista rikoksista todennäköisin syin epäiltynä. Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina 8.5.

Aiemmin tutkinnassa on otettu kiinni vuonna 1996 syntynyt nainen samoista rikoksista epäiltynä, ja hän on ollut Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä vangittuna 24. huhtikuuta lähtien.

– Muun muassa todistajien kuulemisten sekä muun esitutkinnan perusteella on ilmeistä, että kyseessä on ollut suunnitelmallinen teko, josta useampi henkilö on ollut tietoinen. Epäiltyjä on tällä hetkellä ainakin kolme, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo Keskusrikospoliisista.

Rikosepäily liittyy siihen, onko EIT:lle annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta. EIT:lle kerrottiin, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. Poliisi on saanut vahvistuksen, että marraskuussa 2019 annettuun langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

– Esitutkinnassa on noussut esiin seikkoja, jotka tukevat arviota siitä, että Suomen viranomaiset ovat toimineet asianmukaisesti kyseisessä turvapaikkamenettelyssä. Tehdyt riskiarviot ja niistä tehdyt johtopäätökset näyttävät olleen tässä tapauksessa oikeita, Aarnisalo kertoo.

Esitutkinnassa ja sitä edeltäneessä esiselvittelyssä on tehty viranomaisyhteistyötä kotimaassa ja kansainvälisesti esimerkiksi ulkoministeriön, valtakunnansyyttäjän toimiston, Suomen Bagdadin-suurlähetystön ja Irakin viranomaisten kanssa.

Lue myös: Saiko Irakiin palannut turvapaikanhakija surmansa? – Poliisi epäilee asiakirjoja väärennetyiksi ja henkilön olevan elossa

Kommentoi Facebookissa