Tokion olympialaiset – uintia ja koripalloa ei YLE:n kanavilla nähdä

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä. (Kuva AOP)

Tokion olympialaisten koripallo ja uinti nähdään vain Discoveryn kanavilla.

OLYMPIALAISET Olympiakisojen televisioinnit mullistuivat Suomessa Rio de Janeiron 2016 kesäkisojen jälkeen, kun kansainvälinen mediajätti Discovery hankki oikeudet itselleen. Sen jälkeen Discovery kauppasi lähetysoikeuksia YLE:lle isoon hintaan eli toisin sanoen suomalainen veronmaksaja joutuu rahoittamaan Discoveryn kaupallista bisnestä, halusi tai ei.

Kaikkia olympialajeja ei YLE:n kanavilla kuitenkaan nähdä. Pyeongchangin 2018 talviolympialaisissa Discovery esitti yksinoikeudella Suomessa miesten jääkiekkoa.

Tokion 2020 kesäolympialaisissa uintiurheilu ja koripallo näkyvät yksinoikeudella Discoveryn kanavilla. Lisäksi YLE:llä ei ole oikeutta näyttää olympialähetyksiä kello 19-21 Suomen aikaa.

Vain Discoverylla nähtäviin uintiurheilulajeihin kuuluvat uinti, avovesiuinti, uimahypyt, taitouinti ja vesipallo. Koripallon osalta seurataan yksinoikeudella sekä naisten että miesten turnauksia ja ensimmäistä kertaa olympialaisissa nähtävää 3×3-koripalloa.

Torstaina Discovery julkisti selostajansa ja tv-lähetysten asiantuntijatiiminsä Tokion olympialaisiin. Discoveryn uintilähetyksissä asiantuntijana toimii Suomen kaikkien aikojen menestynein uimari Jani Sievinen.

Nykyisin opettajana työskentelevä Sievinen antoi Discoveryn torstain tiedotustilaisuudessa etähaastattelun suoraan luokkahuoneesta. Matematiikan tehtäviä tehneiden oppilaiden keskittymistä haastattelu ei näyttänyt häiritsevän Sievisen tehtyä kahta työtään samaan aikaan.

Olympialähetyksiin Sievinen kertoi lähtevänsä tietenkin innolla mukaan. Rutiinia hänellä tehtävistä on hänen toimittuaan Discoveryn asiantuntijakommentaattorina jo pidemmän aikaa.

Sievisen haastattelu sai Discoveryn lähetyksessä koomisen päätöksen. Haastattelija Juhani Henriksson kysyi Sieviseltä siirappisesti hehkutellen, miltä tuntui nousta palkintopallille olympiakisoissa ja millainen merkitys sillä oli Sievisen elämälle.

Sievinen sijoittui 200 metrin sekauinnissa Atlantan olympiakisoissa 1996 hopealle. Se on olympiatasolla Suomen uinnin kaikkien aikojen merkittävin saavutus.

Henriksson ei ilmeisesti ollut selvittänyt, että Sievisen hopea lukeutui Atlantan olympialaisten merkittäviin suomalaispettymyksiin. Olihan Sievinen ollut 200 metrin sekauinnissa voittamaton neljän vuoden ajan, mutta jäi olympiafinaalissa toiseksi. Kultamitalin voittikin Unkarin Attila Czene.

Kiusalliseen kysymykseen Sievinen antoi rehellisen vastauksen.

– Ei sillä ollut mun elämälleni juuri merkitystä. Se oli selkeästi hävitty mitali. Olin ollut neljä vuotta ykkösenä ja sitten tulin toiseksi. Piti löytää itselleni tie sinne kakkospallille, Sievinen naurahti.

Discoveryn koripallotiimin asiantuntijaketjua johtaa Suomen miesten maajoukkueen monivuotinen päävalmentaja Henrik Dettmann. Susijengin Shawn Huff ja Teemu Rannikko jakavat tietämystään sekä studiossa että selostuskopissa. Naisten maajoukkueen entinen huippupelaaja ja Bundesliigassa vuonna 2014 parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi valittu Tiina Sten täydentää Discoveryn koripallotiimin.

Koripallo-otteluiden selostuksista vastaavat lajin tapahtumia eri kanavissa vuosia välittäneet Kristian Palotie, Saku Mäkynen, Tomi Tiilikainen ja Otto Tolonen.

Tokion kesäolympialaisissa nähdään ensimmäistä kertaa myös 3×3 koripallo eli katukoris. Uudessa pelimuodossa kolmehenkiset joukkueet pelaavat puolikkaalla kentällä.

Tenniksen olympiaturnauksessa asiantuntijana toimii suomalaisen tennishistorian menestynein pelaaja Jarkko Nieminen. Tennisselostajina toimivat vuoden tennistoimittajaksi valittu Arne Six sekä toinen Eurosportin suosittu tennisääni Arno Seiro.

Peter Selin toimii Discoveryn olympialähetysten pyöräilyselostajana. Hän on tullut tunnetuksi yli vuosikymmenen ajan Eurosportin maantiepyöräilyn äänenä. Asiantuntijana toimii entinen maantiepyöräilyn ammattilaisajaja Jussi Veikkanen.

Yleisurheilussa selostuskopista tapahtumia välittää jo vuodesta 1984 alkaen olympiakisoja selostanut Hannu-Pekka Hänninen sekä Eurosportilta tuttu Julius Vauhkonen. Yleisurheiluasiantuntijana toimii maastohiihdon ja kestävyysurheilun valmentajana sekä tv-asiantuntijana pitkään toiminut Toni Roponen.

Olympianyrkkeilyä Discoverylla selostaa Jani Rajalin. Häntä arvostetaan nyrkkeilyselostajana paljon.

Formulaselostajana 2004-2016 toiminut ja mielipiteitä paljonkin jakanut Oskari Saari selostaa Discoverylle olympialaisista lentopalloa ja uimahyppyjä. Lentopalloselostajina toimivat myös Toni Flink ja Henry Järvinen.

Katsojia vuosien varrella ihastuttanut ja vihastuttanut Kaj Kunnas on Discoverylla Tokion kisoissa toimittajan roolissa. Hänen seikkailujaan olympialaisissa Discovery tarjosi jo Pyeongchangin talvikisoissa.

Tokion olympialaiset, joita koronapandemian takia jouduttiin siirtämään vuodella, on määrä järjestää tulevana kesänä 23.7.-8.8. Ulkomaisia kisaturisteja ei koronan takia päästetä paikalle.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiakomitea pelastui häpeältä – kohupurjehtijaa ei valittu Tokioon

Kommentoi Facebookissa