Tokiossa sekava tunnelma – epätietoisuutta riittää

Olympiarenkaat Tokion edustalla (Kuva AOP)

Olympiarenkaat Tokion edustalla. (Kuva AOP)

Tokiossa kisajärjestäjien terveystietojärjestelmät tökkivät. Karanteenikäytännöissä on epätietoisuutta.

OLYMPIALAISET Tokiossa järjestetään perjantaina 23. elokuuta historian omituisimpien olympiakisojen avajaiset. Yleisöä ei kisatapahtumiin päästetä ja kisoihin akkreditoidut henkilötkin ovat tiukan valvonnan alla.

Jutun kirjoittaja saapui Japanin suurimmalle lentoasemalle Naritalle torstaiaamuna kello 9. Sen jälkeen lentokentällä saikin viettää viisi tuntia erilaisissa tarkastustoimenpiteissä.

Passin ja akkreditoinnin tarkastus menivät tietysti nopeasti, mutta koronavirukseen liittyvät tarkastukset kestivätkin sitten pidempään. Sylkykuppitoimenpiteenä suoritettu koronatesti meni kyllä nopeasti ja tuloskin saatiin tunnissa, mutta Japanin terveysviranomaisten järjestelmien muut epäselvyydet veivätkin sitten oman aikansa.

Kisoihin akkreditoidut olivat velvoitettuja kotimaassaan rekisteröitymään useampaan eri Tokion kisoihin liittyvään terveystietojärjestelmään tai sovellukseen. Tosin tuhansilla toimihenkilöillä tai median edustajilla on ollut järjestelmissä teknisiä ongelmia, joita ei ole selvitetty vielä kisojen avajaispäivänäkään.

Näiden ongelmien selvittelyihin japanilaisilla menikin Naritan lentoasemalla useita tunteja. Kukaan ei osannut selittää, mistä ongelmat johtuivat.

Osalle kisoissa työskentelevistä on määrätty kolmen päivän karanteeni. He ovat hotellissaankin tiukan valvonnan alla ja saavat poistua vain 15 minuutiksi ruokaostoksille.

Toisille kisoissa työskenteleville ei ole määrätty karanteenia. Naritan lentoasemalla kukaan ei osannut sanoa mahdollisesta karanteenista yhtikäs mitään.

Kun karanteenimääräyksistä ei kenelläkään ole tietoa, pystyykin hotellista poistumaan rauhassa kaupungille niin pitkäksi ajaksi kuin huvittaa. Turvamies ei annakaan 15 minuutin määräyksiä, vaan kumartelee japanilaisten käyttäytymisnormien mukaisesti.

Median ohjeistuksista liikkuu ristiriitaista tietoa. Vieläkään ei ole tietoa, voiko Enoshimassa järjestettäviin purjehduskilpailuihin matkata Tokiosta.

Urheilijoiden haastattelumahdollisuuksistakin liikkuu ristiriitaista tietoa. Kisajärjestäjät eivät ole antaneet asioista selkeitä vastauksia. Pelkästään ympäripyöreää sanahelinää.

Suomen Olympiakomitea on hoitanut asiansa joka tapauksessa hienosti. Urheilijat ovat olleet haastateltavissa videoyhteydellä ja tiedottaminen Suomen Olympiakomiteasta pelaa muutenkin mallikkaasti.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Suomella kovan luokan sulkapalloilija Tokiossa

Kommentoi Facebookissa