Verkkokaupan uudet tullaussäännöt askarruttavat – kolme kysymystä toistuu asiakkaiden yhteydenotoissa

Heinäkuun alusta lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta tuotavista lähetyksistä on pitänyt maksaa arvonlisävero ja ne on pitänyt tullata.

Heinäkuun alusta lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta tuotavista lähetyksistä on pitänyt maksaa arvonlisävero ja ne on pitänyt tullata. (Kuva AOP)

EU:n arvonlisäverouudistuksen myötä yhä useampi totuttelee tullaamaan.

TULLI EU-maissa heinäkuun alussa voimaan tulleen arvonlisäverolakiuudistuksen mukanaan tuomat muutokset tullauskäytäntöihin ovat sujuneet pääsääntöisesti hyvin. Verkkokauppaostoksiin uudistuksella sen sijaan on ollut vaikutusta, mikä on lisännyt asiakasneuvonnan tarvetta.

Heinäkuun alusta lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta tuotavista lähetyksistä on pitänyt maksaa arvonlisävero ja ne on pitänyt tullata. Arvonlisäveron lakimuutoksen tavoitteena on ollut tasavertaisempi kilpailutilanne muun muassa suomalaisille yrityksille, sillä aiemmin EU:n ulkopuolelta tilattavat pikkulähetykset tuotiin maahan verottomina.

Lakimuutoksella on ollut suuri vaikutus Tullin tietojärjestelmiin, kun tullausmäärien ennakoitiin kasvavan ennennäkemättömälle tasolle. Tietojärjestelmiin on tehty runsaasti uudistuksia ja muutoksia, ja toistaiseksi kaikki on sujunut melko hyvin. Lähetysten päivittäisiä määriä voi seurata Tullin verkkosivuilta.

– Tällä hetkellä tullausmäärät ovat selvässä kasvussa ja tiedot ovat välittyneet pääsääntöisesti hyvin järjestelmien välillä. Seuraamme kuitenkin tilannetta tarkasti mahdollisten ruuhkautumisten osalta. Erityisen positiivista on, että niin sanottujen IOSS-lähetysten määrät ovat olleet alusta alkaen huomattavia, toteaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Verkkokaupat, jotka ovat liittyneet arvonlisäveron erityisjärjestelmä Import One Stop Shopiin (IOSS), mahdollistavat kuluttajalle arvonlisäveron maksamisen Suomeen jo tilauksen yhteydessä enintään 150 euron arvoisista ostoksista. Tällöin myös jotkut kuljetusyritykset voivat automaattisesti hoitaa tullauksen ostajan puolesta. Näiden lähetysten määrä on tasaisessa kasvussa.

– Asiakas voi ilmoittaa myyjän IOSS-tunnisteen tullausvaiheessa vain, jos on maksanut Suomen tai EU:n arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä. Tämän näkee esimerkiksi laskusta tai tilausvahvistuksesta, kertoo Painokallio.

Tullin asiakaspalvelussa yhteydenottojen määrä kasvoi yli kolminkertaiseksi edelliseen vuoteen verrattuna, jonka johdosta asiakasneuvontaa on lisätty. Lakimuutoksen takia joukossa on monia ensimmäistä kertaa tullaavia.

– Yhteydenottoja on tullut runsaasti täysin uusilta asiakkailta, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tulliasioista. Tällä hetkellä kysytään erityisesti IOSS-tunnuksiin ja tullaukseen yleensä liittyvistä asioista. Useita eri lähetyksiä odottavilta asiakkailta on tullut myös paljon yhteydenottoja lähetysten sisällöistä. Näihin emme Tullissa valitettavasti pysty vastaamaan, sillä lähetykset ovat kuljetusliikkeiden varastoissa, kertoo Painokallio.

Vastauksia uusien tullaajien kolmeen yleisimpään kysymykseen:

Jos ei tiedä, mitä tullattava lähetys sisältää?

Kysy lähettäjältä. Verkkokaupan tilaushistoriasta löytyy usein seurantakoodit, joiden avulla voi etsiä lähetyksiä. Myös lähetyksen paino tai tilauspäivä voi olla avuksi. Lisäksi netistä löytyvät erilaiset lähetysten seurantapalvelut saattavat tarjota tietoa seurantakoodeista. Tullattavat lähetykset eivät ole Tullissa vaan kuljetusliikkeiden varastoissa, joten Tulli ei voi selvittää lähetysten sisältöjä.

Mistä kaikesta maksetaan arvonlisäveroa enintään 150 euron lähetyksissä?

Arvonlisäveroperusteena on yleensä tavaran tullausarvo. Tullausarvo on yleensä tavaran ostohinta ja kuljetuskustannukset. Lisäksi mahdollisesta Postin käsittelymaksusta maksetaan arvonlisäveroa.

Mikä on IOSS?

Arvonlisäveron erityisjärjestelmä Import One Stop Shop (IOSS) mahdollistaa asiakkaalle arvonlisäveron maksamisen Suomeen jo tilauksen yhteydessä enintään 150 euron arvoisista ostoksista. IOSS-lähetys tulee yleensä suoraan vastaanottajalle, koska kuljetusliike tullaa lähetyksen tämän puolesta. Jos vastaanottaja joutuu kuitenkin tullaamaan lähetyksen itse, IOSS-lähetyksenä tavaran saa tullata vain, jos on maksanut Suomen tai EU:n arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä. Tämän näkee esimerkiksi laskusta tai tilausvahvistuksesta. IOSS-tunnuksen saa myyjältä. Tulli kannustaa suosimaan luotettavia verkkokauppoja ja varmistamaan etukäteen, että myyjä on rekisteröitynyt IOSS-järjestelmään.

Lue myös: Tilaatko tavaraa ulkomaisista verkkokaupoista? – Kohta kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat ostokset pitää tullata

Kommentoi Facebookissa