Tilaatko tavaraa ulkomaisista verkkokaupoista? – Kohta kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat ostokset pitää tullata

Heinäkuusta alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat ostokset pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero.

Heinäkuusta alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat ostokset pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero. (Kuva Tukes)

Tulli antaa ohjeet, joiden avulla tullaaminen sujuu mutkattomasti.

VERKKOKAUPPA Ulkomaisista verkkokaupoista tilaaminen on helppoa, mutta moni ei tiedä, milloin ostokset pitää tullata ja miten se tapahtuu. Heinäkuusta alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat ostokset pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero.

Kun tilaat tavaraa ulkomaisista verkkokaupoista, saattaa maahantuontiin liittyä tullaamista ja veroja. EU-alueelta tilatessa tullausta ei tarvitse tehdä, jos tavara toimitetaan toisesta EU-maasta ja on valmistettu tai tullattu siellä. Nettiostoksilla kannattaa myös muistaa, että joidenkin tavaroiden maahantuontiin liittyy rajoituksia ja kieltoja.

Tätä Tullin muistilistaa noudattamalla saat pakettisi perille mahdollisimman vaivattomasti.

Ennen kuin tilaat – tutustu ohjeisiin

  • Tarkista, pitääkö tilaamasi tavara tullata ja liittyykö maahantuontiin rajoituksia tai kieltoja: Tutustu netistä tilaajalle -sivustoon
  • Arvioi mahdolliset tullimaksut ja arvonlisävero Tullilaskurissa, muista lisäksi ottaa huomioon kuljetuskustannukset ja joissain tapauksissa polkumyynti -ja lisätullit. Tarkista Tullilaskuri
  • 7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero.

Kun lähetys on tulossa – aika tullata

  • Odota, että saat kuljetusyritykseltä saapumisilmoituksen. Toimi sen jälkeen.
  • Tullaa lähetys kuljetusyrityksen ilmoittamassa määräajassa. Voit tehdä sen itse Tullin nettisivuilla tai ostaa tullauksen palveluna kuljetusyritykseltä. Tutustu Tullaa pakettisi -sivuun

Tullauksen jälkeen – paketti saapuu

  • Seuraa lähetyksesi kulkua kuljetusyrityksen lähetysseurannassa. Tulli ei säilytä tai kuljeta lähetyksiä.
  • Jos tarvitset lisätietoa saapumisilmoituksesta tai paketin sijainnista, ole yhteydessä kuljetusyritykseen.
  • Tullausmäärät moninkertaistuvat heinäkuussa, viivästyksiäkin voi tulla

EU:n arvonlisäverouudistus tuo kotimaiset ja muiden EU-maiden verkkokaupat samalle viivalle EU:n ulkopuolisten myyjien kanssa. Samalla uudistus tarkoittaa merkittävää kasvua tullattavien pakettien määrässä heinäkuusta alkaen.

– Teemme Tullissa parhaamme, jotta kaikkien pakettien tullaus sujuisi ongelmitta pakettimäärän kasvusta huolimatta. Myös tilaajana kannattaa kuitenkin varautua siihen, että viivästyksiä saattaa tulla. Nyt voi olla myös hyvä hetki harkita, mistä kiireelliset tilaukset tekee tai onko mahdollista siirtää tilausta myöhemmäksi, kertaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio Tullin ulkomaankauppa- ja verotusosastolta.

Tullissa on varauduttu muutokseen huolellisesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, mutta viivästykset ja odottamattomat ongelmat eivät ole poissuljettuja.

Lue myös: Tulli paljasti viime vuonna yli 6 600 tullirikosta – ”Verkossa toimivat suuret laittomat kauppapaikat suljettiin”

Kommentoi Facebookissa