Toukokuun hellejakso oli harvinaisen pitkä – vain kerran kymmenessä vuodessa

Toukokuun hellejaksot ovat tyypillisesti lyhyitä, kahden kolmen päivän mittaisia.

Toukokuun hellejaksot ovat tyypillisesti lyhyitä, kahden kolmen päivän mittaisia. (Kuva Fotolia)

Lämmöstä nautittiin myös muualla Pohjolassa saman korkeapaineen myötä.

SÄÄTILA Sulkukorkeapaine ja vähitellen lämmennyt ilmamassa toivat Suomeen kuukauden 11. päivä alkaen helteitä, jotka jatkuivat seitsemän päivää. Vaikka hellettä eli yli 25 asteen lämpötiloja mitataan toukokuussa lähes vuosittain, oli helleputki harvinaisen pitkä ja laaja.

Keski-Eurooppaan huhtikuun puolella kesäisen sään tuonut korkeapaine alkoi vahvistua Pohjolaan toukokuun 5. päivän tienoilla. Sää poutaantui ja lämpötilat alkoivat vähitellen kohota, aluksi maan länsiosassa, mutta myöhemmin myös idässä ja pohjoisessa. Vahvan sulkukorkeapaineen alla ensimmäinen hellepäivä mitattiin Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Porissa 11. toukokuuta, jolloin oli 25,1 °C.

Tuolloin sää oli jo kauttaaltaan lämmintä Keski-Lappia myöden. Lämpötilat kohosivat päivittäin niin, että 13. toukokuuta Kouvolan Utissa oli 28,5 astetta ja seuraavana päivänä Turussa ja Heinolassa 29,1 astetta.

– Toistaiseksi vuoden korkein lämpötila mitattiin 15. toukokuuta, kun Kemiössä ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla mittari näytti 29,6 astetta, kertoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Kaikkiaan hellejakso kesti seitsemän päivää. Lämmöstä nautittiin myös muualla Pohjolassa saman korkeapaineen myötä: Oslon Lilleakerissa mitattiin 16. toukokuuta 30,1 astetta ja Uppsalassa 29,3 astetta.

Toukokuun hellejaksot ovat tyypillisesti lyhyitä, kahden kolmen päivän mittaisia. Pisin hellejakso on osunut toukokuussa vuoteen 2010, jolloin hellettä mitattiin yhdeksänä peräkkäisenä päivänä. Toiseksi pisin jakso on vuodelta 1963, ja nyt saavutettu seitsemän päivän jakso jakaa kolmossijan vuoden 1993 toukokuun kanssa. Vastaava hellejakso toistuu siis noin kerran kymmenessä vuodessa.

Eniten hellepäiviä on mitattu toukokuussa 1984, jolloin niitä oli yhteensä 13. Tällä erää seitsemän hellepäivää yltää tässä tilastossa kahdeksanneksi.

– Ensi viikolla helteet todennäköisesti palaavat, eli vuoden 2018 tilastosijoitus voi vielä muuttua, meteorologi Jari Tuovinen sanoo.

Vuodesta 1960 lähtien aikaisin 30 asteen ylitys toukokuussa on tapahtunut 19.5.2014. Toukokuun lämpöennätys on 31,0 astetta, ja se on mitattu Lapinjärvellä 30. ja 31.5.1995

Lue myös: Sääprofeetta lupaa: ”Juhannusmakkarat grillataan helteessä – muuten kesä kuljetaan kumisaappaissa”

Kommentoi Facebookissa