Sääprofeetta lupaa: ”Juhannusmakkarat grillataan helteessä – muuten kesä kuljetaan kumisaappaissa”

– Vielä kun jaksetaan tämä vuosi kärvistellä sadekamppeet niskassa, niin sitten alkaa seitsemän vuoden hyvä jakso., Yrjö Nieminen lupaa.

– Vielä kun jaksetaan tämä vuosi kärvistellä sadekamppeet niskassa, niin sitten alkaa seitsemän vuoden hyvä jakso, Yrjö Nieminen tietää. (Kuva Anne Anttila)

Yrjö Niemisen ennustuksen mukaan tuleva kesä on viileä ja sateet kestävät tuntien sijasta päiviä.

SÄÄPROFEETTA Kauhajokelainen Yrjö Nieminen pudistelee päätään.

– Ei hyvältä näytä! Ei ainakaan niille, jotka rakastavat aurinkoa ja vähissä vaatteissa kellistelyä.

Sääprofeetta Niemisen mukaan tulevasta kesästä tulee pitkälle edellisvuosien kaltainen eli märkä ja viileä.

– Vielä kun jaksetaan tämä vuosi kärvistellä sadekamppeet niskassa, niin sitten alkaa seitsemän vuoden hyvä jakso. Silloin kesät ovat kesiä, sadot hyviä ja tiet kuivia, Kauhajoen säämies lohduttaa.

Vaikka tuleva kesä on kokonaisuudessaan hyvin sateinen, niin väliin mahtuu muutama, mutta vain muutama poutajakso. Lähtölaukaus suveen tapahtuu säämies Niemisen mukaan kuitenkin heti toukokuun alussa.

– Vappu marssitaan koleissa olosuhteissa, mutta heti 6. päivä alkaa kesä ja kestää kokonaiset kaksi viikkoa. Silloin riittää aurinkoa, lämmintä ja punaisia neniä.

Vettä tulee lähes koko ajan

Hyvin alkanut poutajakso päättyy Niemisen mukaan kuitenkin rajuun ja hyvin nopeaan säätyypin muutoksen.

– Jos joku suunnittelee lähtevänsä Suomikiertueelle sandaalivarustuksessa, niin suosittelen täydentämään matkavarustusta. Seuraavat viikot, aina juhannukseen saakka taivaalta tulee vettä ja paljon. Sademäärä on kokonaisuudessaan hyvin merkittävä, sillä sateet ovat hyvin pitkäkestoisia.  Pahimmillaan ne kestävät yhtäjaksoisesti useita päiviä.

Vanhan kansan sääprofeettana tunnettu Yrjö Nieminen, 86, sanoo käyttävänsä säiden ennustamisessa hyödykseen luonnon eri elementtejä.
Vanhan kansan sääprofeettana tunnettu Yrjö Nieminen, 86, sanoo käyttävänsä säiden ennustamisessa hyödykseen luonnon eri elementtejä. (Kuva Anne Anttila)

Keskikesän juhlaa, juhannusta vietetään säämies Niemisen mukaan todella upeassa säässä.

– Kansa saa kylpeä sinisen taivaanrannan alla ja nauttia pilvettömältä taivaalta niin auringosta kuin lämmöstäkin. Tällöin voidaan päästä jopa hellelukemiin.

Valitettavasti nautinto loppuu lyhyeen, sillä jo juhannuksen jälkeen iskee saderintama ja sää muuttuu koleaksi.

– Tällä säätyypillä mennään seuraavat viikot, sillä välissä ei paljon aurinko näyttäydy. Vettä tulee tasaisesti. Välillä sataa rajummin ja välillä kevyemmin, mutta vettä tulee lähes koko ajan.

Täyskäännös parempaan suuntaan

Heinäkuun 18. päivänä tapahtuu Kauhajoen säämiehen mukaan kuitenkin täyskäännös ja tällä kertaa parempaan suuntaan.

– Silloin alkaa kesän pisimpiin kuuluva lämmin jakso. Aurinkoa, tyyntä ja lämpöä on luvassa elokuun 12. päivään saakka. Joukkoon mahtuu jopa selkeitä hellepäiviä, sillä kesä mennään yleisellä tasolla alle 20 lämpöasteessa.

Parhaimmat kesälomasäät ajoittuvat Niemisen mukaan syksyyn.

– Näin se näyttää menevän, että hienoimmat päivät osuvat syksyyn. Silloin on ainakin kuivempaa ja näyttää sitä lämpöäkin riittävän pitkälle syksyyn.

Mutta, miten on hyttysten laita?

– Eihän siitä haittaakaan tietenkään ole, jos taskussa kulkee varalta myös karkotepurkki. Tämän kesän osalta voidaan kuitenkin sanoa, etteivät hyttyset ole tämän suven suurimpia riesoja, säämies Nieminen hymähtää.

Kommentoi Facebookissa