Merivartiostolla kiireinen viikko – monet putoavat vielä jäihin, kun toiset laskevat jo huviveneet vesille

Suomenlahden jäät sulavat vauhdilla, Helsingin edustalla on jo täysin avovettä.

Suomenlahden jäät sulavat vauhdilla, Helsingin edustalla on jo täysin avovettä. (Kuvituskuva Fotolia)

Suomenlahden merivartioston alueella oli useita jäihin putoamisia viime viikolla.

MERIPELASTUS Viime viikon aikana Suomenlahden merivartiostolla oli yhteensä 11 meripelastus-, avustus- ja virka-aputehtävää. Merivartioasemat raportoivat viime viikon olleen kiireinen ajankohtaan nähden, tietoon tuli useita jäihin putoamisia Suomenlahden merialueella, mutta vakavilta tapaturmilta vältyttiin.

Viikon aikana kuudessa eri tilanteessa henkilö tai henkilöitä oli mennyt jään läpi, tai sivullinen oli ilmoittanut epäillystä jäihin putoamisesta, mikä tarkistettiin. Merivartiosto painottaa, että jäillä liikkuminen on nyt hyvin petollisia. Helsingin merivartioasemalta tulleiden havaintojen perusteella kiireisimmät ovat jo laskeneet huviveneensä vesille Helsingin edustalla.

Torstaina 12.4. metron matkustaja teki ilmoituksen Kulosaaren sillan luona jäihin vajonneesta henkilöstä. Paikalle hälytettiin Helsingin merivartioaseman partion lisäksi Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri sekä Pelastuslaitoksen sukeltajia. Kyseessä oli kuitenkin kajakilla liikkunut ja hyvin varustautunut mies, joka oli aika ajoin vajonnut jäihin, mutta ei ollut hädässä.

Kotkan merivartioaseman partio kävi perjantaina 13.4. tarkastamassa sivullisen ilmoituksen avantoon johtavista autonjäljistä Munsaaren luona. Partio kävi tapahtumapaikalla ja totesi, että Vasikkasalmessa sulan molemmin puolin olleet jäljet eivät olleet peräisin autosta vaan hydrokopterista. Mitään onnettomuuteen viittaavaa paikalta ei löydetty.

Perjantaina tuli hälytys myös jäihin vajonneista henkilöistä Pyhtäällä. Sivulliset onnistuivat kuitenkin pelastamaan kaksi jäihin vajonnutta ennen partion saapumista paikalle ja jälkitarkastuksen teki ensihoito. Kotkan edustalla kuultiin lauantaina avunhuutoja jäältä, mutta hädässäolijaa ei etsinnöistä huolimatta löytynyt.

Porkkalan merivartioasema sai lauantaina 14.4. ilmoituksen, että mökkeilijän hydrokopteri oli saanut konevian, ja sillä liikkeellä ollut pariskunta jäi Kirkkonummen Hirsalassa parinkymmenen metrin päähän mantereesta jäälle jumiin. Maihin he eivät päässeet, koska välissä oli usean metrin levyinen avovesikaistale. Porkkalan partio sai apua lähistön mökkeilijöiltä, ja he vetivät hydrokopterin henkilöineen kuivalle maalle.

Hurpun merivartioasema on kuluneen viikon aikana tarkistanut alueensa rajamerkkejä ja poisti jo osan talveksi rajaveden merkitsemiseen käytettyjä havuviehkoja. Havuviehkot auttavat rajaveden alueella liikkuvia pysymään reitillä ja sallituilla alueilla, kun talvella rajaviittapoijut saattavat peittyä jään ja lumen alle.

Kommentoi Facebookissa