Klassikko elää ja voi hyvin – Ford Mustang oli viime vuoden myydyin urheilucoupé koko maailmassa

Klassikon saa halutessaan myös uudessa "Fury Orange" -värissä.

Klassikon saa nyt halutessaan myös uudessa "Fury Orange" -värissä. (Kuva Ford)

Perinteinen muskelitekniikka tuntuu vetoavan ostajiin parhaiten.

AUTOT Huhtikuun 17. päivä vuonna 1964 oli tärkeä merkkipaalu Fordin ja koko automaailman historiassa. Aivan uutta autoluokkaa edustanut Mustang esiteltiin nimittäin tuolloin New Yorkin maailmannäyttelyssä, ja uutuus tuotiin samanaikaisesti myös USA:n Ford-jälleenmyyjille koko kansan ihmeteltäväksi.

Kompaktiluokan Falconin pohjalta tehty urheilullisen oloinen villihevonen kohosi megaluokan menestykseksi lähes yhdessä yössä, ja nykyään poniauto on ehtinyt jo kuudenteen sukupolveensa. Mallin tyyli ja etenkin tehot ovat olleet välillä hukassa esimerkiksi 1970-luvun öljykriisin myötä, mutta tätä nykyä Mustang porskuttaa taas kuin parhaina päivinään.

Vuonna 2015 myyntiin tullut nykysukupolvi on ensimmäinen Mustang, joka on suunniteltu alusta alkaen maailmanautoksi. Tämä näkyy myös auton ajo-ominaisuuksissa, jotka eivät enää juuri häpeä paljon kalliimpien eurooppalaiskilpailijoiden rinnalla. Panostukset ponin kehitystyöhön eivät ole menneet hukkaan, koska Mustang kohosi viime vuonna koko maailman myydyimmäksi sportticoupéksi.

Ford sai vuoden 2017 aikana kaupaksi yhteensä 125 809 Mustangin coupé- ja avomallia. USA:n kotimarkkinat ovat edelleen auton tärkein myyntialue, koska 81 866 Mustangia löysi siellä uuden kodin viime vuonna. Kuitenkin jo hitusen yli kolmasosa poniauton myynnistä tuli muualta maailmasta. Erityisesti Kiina on viime vuosina langennut jenkkimuskelin pauloihin, ja siellä kaupattiin vuonna 2017 yli 7100 Mustangia. Auto nousi tämän lukeman myötä Kiinan myydyimmäksi urheilucoupéksi.

Uuden Mustangin ajovalot ovat nykyaikaista led-tekniikkaa.
Uuden Mustangin ajovalot ovat nykyaikaista led-tekniikkaa. (Kuva Ford)

Perinteinen muskelitekniikka tuntuu vetoavan ostajiin parhaiten, koska suosituin yksittäinen versio koko maailmassa oli viisilitraisella veekasilla ladattu GT. Vuosi 2017 oli jo kolmas vuosi peräkkäin, jolloin Mustang kohosi maailman myydyimmäksi sportticoupéksi. Vuonna 2016 auto onnistui lisäksi nousemaan Euroopan suosituimmaksi urheiluautoksi, mikä oli melkoinen saavutus jenkiltä.

Ford on onnistunut saamaan kaupaksi noin 418 000 Mustangia sen jälkeen, kun ponia alettiin myydä maailmanlaajuisesti vuonna 2015. Tällä hetkellä auto on tarjolla 146 maassa, joista kuusi lisättiin listaan viime vuonna. Uusien markkinoiden joukossa ovat muun muassa Brasilia, Palaun saarivaltio ja Norsunluurannikon tasavalta.

Mustangin myyntiä on vauhditettu myös kasvojenkohotuksen avulla, jonka auto sai täksi mallivuodeksi. Nokan uusitut linjat eivät ole olleet kaikkien makuun, mutta viisilitraisesta perinnekasista irtoaa nykyään jo 450 hevosvoimaa. Amerikassa tarjolla ollut vapaasti hengittävä V6 pudotettiin puolestaan pois valikoimasta, ja globaalina aloitusmallina toimii 290-heppaisella 2,3-litraisella turbonelosella ryyditetty poni.

Mustangiin saa myös upouuden kymmenvaihteisen automaatin kuusipykäläisen manuaalin vaihtoehdoksi, joten villihevosen laukka jatkuu pirteänä.

Lue myös: Muskeli-ikoni tekee comebackin – uusi Ford Mustang Shelby GT500 tulee myyntiin ensi vuonna

Kommentoi Facebookissa