Toyotan GT86-sportti saa seuraajan

Toyota ei luovuta, vaan GT86 saa seuraajan jo muutaman vuoden päästä.

Toyota ei luovuta, vaan GT86 saa seuraajan jo muutaman vuoden päästä. (Kuva Toyota)

Kilpailijoiden turbokoneista irtoaa valitettavasti paljon enemmän voimaa.

AUTOT Toyota tunnetaan yleisesti hieman harmaiden perusautojen valmistajana, mutta japanilaismerkki on tehnyt myös ajamisen iloa tarjoavia menopelejä. Nykymalliston valopilkku on kohta viitisen vuotta markkinoilla ollut GT86, joka kehitettiin yhteistyössä Subarun kanssa.

GT86 on perinteiseen tyyliin takavetoinen, ja autossa käytetty Subarun bokserinelonen takaa matalan painopisteen. Riemukkaan ajettavuuden perusedellytysten pitäisi siis olla kunnossa, mutta GT86 ja sen sisarmalli Subaru BRZ eivät silti ole saavuttaneet kovin suurta myyntimenestystä. Syitä voidaan hakea sporttisten coupéiden jäämisestä nykyisen katumaasturibuumin jalkoihin, mutta auton tekniikallakin on osansa vaisuihin myyntilukuihin.

Vapaasti hengittävä bokserinelonen on pahasti alitehoinen auton muihin ominaisuuksiin nähden.
Vapaasti hengittävä bokserinelonen on pahasti alitehoinen auton muihin ominaisuuksiin nähden. (Kuva Toyota)

Japsisporttien pellin alla pörisevä vapaasti hengittävä bokserinelonen on nimittäin pahasti alitehoinen autojen muihin ominaisuuksiin nähden. Kilpailijoiden turbokoneista irtoaa paljon enemmän voimaa, ja niinpä GT86 sekä BRZ ovat pudonneet pois monen potentiaalisen asiakkaan ostoslistalta. Toyota ei kuitenkaan luovuta, vaan GT86 saa seuraajan jo muutaman vuoden päästä.

Merkin Euroopan toiminnoista vastaava Karl Schlicht kertoi tämän brittiläiselle Autocarille. Projektista puutuu kuulemma enää pääinsinööri, ja sen jälkeen kehitystyön pitäisi päästä vauhtiin. Toisen sukupolven GT86:ta odotellaan myyntiin vuoteen 2019 mennessä, ja auto suunnitellaan tälläkin kertaa todennäköisesti yhdessä Subarun kanssa. Toyota haluaa nimittäin pitää kiinni matalasta painopisteestä, jonka Subarun bokserimoottori tuo tullessaan. Yhteistyötä ei ole kuitenkaan vielä vahvistettu, mutta Toyotalla on monia syitä sen jatkamiselle tulevaisuudessakin.

Nykymalliston valopilkku on kohta viitisen vuotta markkinoilla ollut GT86.
Nykymalliston valopilkku on kohta viitisen vuotta markkinoilla ollut GT86. (Kuva Toyota)

Schlicht paljasti myös, että ainakaan nykyisestä GT86:sta ei enää nähdä avoversiota, vaikka sellaiselle voisi olla kysyntää joillakin markkinoilla. Toyotan monet muut projektit ovat tärkeysjärjestyksessä etusijalla, ja avokattoinen GT86 näyttää hyvin epätodennäköiseltä myös toisen sukupolven osalta.

Nähtäväksi jää, mitä Toyota aikoo tehdä nykyisen mallin tehovajeelle. Subarun turboahdettu bokserinelonen voisi olla yksi ratkaisu ongelmaan, mutta kaikki on vielä spekulaatiota tässä vaiheessa. Seuraavastakaan GT86:sta ei saa kuitenkaan tulla liian tehokasta, koska se voisi muuten astua uuden Supran varpaille. Supra kehitetään muuten yhteistyössä BMW:n kanssa, joten Toyota harrastaa ahkerasti kumppanuuksia pienten myyntivolyymien autojen kohdalla.

Lähde Autocar

Kommentoi Facebookissa