TPS toiminut tökerösti – Lauri Korpikosken tapaus toi seuran mätäpaiseet julkisuuteen

Lauri Korpikoski toimi TPS:n kapteenina (Kuva AOP)

Lauri Korpikoski toimi TPS:n kapteenina. (Kuva AOP)

TPS saanut niskoilleen lokamyrskyn kohdeltuaan kapteeniaan Lauri Korpikoskea todella tökerösti. Seuraa syytetään työpaikkakiusaamisesta.

JÄÄKIEKKO TPS:llä kulkee SM-liigassa hyvin. Joukkue on sarjataulukon kärjessä.

Kaukalon ulkopuolella TPS:llä menee heikommin. Seura on saanut Lauri Korpikosken tapauksesta noloa julkisuutta.

NHL:ssä 639 ottelua pelannut Korpikoski palasi TPS:n riveihin 2018. Häneen asetettiin suuria odotuksia, mutta loukkaantumisten takia Korpikoski ei ole päässyt seuran odottamalle tasolle.

TPS:n seurajohto piti Korpikoskea liian kalliina pelaajana ja halusikin Korpikoskesta eroon. Normaalisti SM-liigassa pelaaja on moisessa tilanteessa heikoilla, mutta Korpikoski ei suvainnut tökeröä kohtelua. Osapuolet ajautuivatkin ilmiriitoihin.

Elokuussa Korpikoski eristettiin TPS:n toiminnasta. Häntä kohdeltiin joukkueessa eriarvoisesti.

Korpikosken tapaus pääsi julkisuuteen. TPS on tiedotteissaan väittänyt, ettei mitään työpaikkakiusaamista ole tapahtunut. Seura teetti asiasta jopa perusteellisen selvityksen, jonka puolueettomuus on seuran ulkopuolella lytätty vitsiksi, koska selvittäjä oli TPS:n palkkaama lakimies.

Suomen Jääkiekkoilijat ry julkaisi maanantaina seuraavan tiedotteen:

HC TPS Turku Oy (”TPS”) julkaisi tiistaina 12.10.2021 tiedotteen Lauri Korpikosken sairausloman päättymisestä. Suomen Jääkiekkoilijat ry (”SJRY”) katsoo, että tiedotteesta saa täysin väärän kuvan sairauslomaa edeltävistä ja sen aikaisista tapahtumista.

TPS:n tiedotteen mukaan se olisi tehnyt työpaikkasyrjintäasiassa perusteellisen selvityksen käyttäen apuna ulkopuolista asiantuntijaa. Kyseinen ”ulkopuolinen asiantuntija” on kuitenkin paljastunut seuran omaksi asiamieheksi. SJRY ei pidä selvitystä ulkopuolisena selvityksenä, koska sen laadinnassa on käytetty yhtiön omaa asiamiestä, joka toimii työnantajan edustajana.

SJRY ei pidä selvitystä objektiivisena tai uskottavana. Kyseessä on puhtaasti työnantajan sanelema ja virheellinen kuvaus tapahtumista, eikä riippumaton tutkimus siitä, mitä oikeasti on tapahtunut.

TPS:n tiedotteen mukaan se olisi kuullut selvityksen yhteydessä asianosaisia ja pelaajia. SJRY on ollut yhteydessä useaan pelaajaan asian tiimoilta. Tosiasiallisesti selvityksessä ei ole kuultu ainakaan Korpikoskea ja muita viimeisen vuoden aikaisiin tapahtumiin liittyviä pelaajia.

SJRY:n pelaajilta saamat tiedot tapahtumista poikkeavat merkittäviltä osin siitä, mitä TPS on antanut ymmärtää. Yksikään SJRY:n kuulema pelaaja ei ole vahvistanut tapahtumien menneen TPS:n kertoman mukaisesti, vaan syrjintä ja kiusaaminen on ollut ilmeistä. Myös TPS:n tiedotteessa annetut tiedot Korpikosken kuntoutumisesta ovat selvästi vääriä.

SJRY toivoo TPS:n vastuuhenkilöiltä ja Jääkiekon SM-liiga Oy:ltä (”SM-liiga”) suoraselkäisyyttä, rehellisyyttä ja riippumatonta tutkintaa tapahtumien kulusta sekä ennen kaikkea tutkinnan avoimuutta.

Työsyrjinnällä on valitettavan pitkät perinteet jääkiekon pääsarjassa. SJRY:llä on nollatoleranssi työsyrjinnän suhteen, ja tulemme puuttumaan voimakkaasti kaikkiin tietoomme tuotuihin syrjintätapauksiin ja -epäilyihin.

SJRY edellyttää ja olettaa SM-liigan tuomitsevan yhteiskunnassamme kaikenlaisen syrjinnän, myös työsyrjinnän. SJRY edellyttää SM-liigan selvittävän perusteellisesti lajin ja sarjan mainetta mustaavien TPS:n vastuuhenkilöiden toiminnan.

SJRY puolustaa kaikkien jäseniensä oikeutta työskennellä ilman syrjintää ja kiusaamista.

Korpikoski jätti TPS:n viime viikolla. Hän siirtyi Sveitsin pääsarjaan EHC Bielin joukkueeseen.

Erimielisyydet TPS:n kanssa Korpikoskella eivät kuitenkaan ole ohi. Todennäköisesti Korpikoski pitänee vaatimuksistaan kiinni ja osapuolet ratkovat asiaa vielä oikeudessa.

Korpikosken vuosipalkka TPS:ssä oli noin 300 000 euroa. Hänen sopimuksensa TPS:n kanssa jatkuu vuoteen 2024.

TPS:n tapauksessa on ymmärrettävää, että Korpikoskesta haluttiin eroon, koska hän ei ole saavuttanut tuloksia, joita 300 000 euron vuosipalkka edellyttää. Syyt olivat kuitenkin terveydellisiä. Vuonna 2018 Korpikoskella diagnosoitiin krooninen tulehduksellinen suolistosairaus ja syksyllä 2018 hän sairastui sydänlihastulehdukseen, jonka aiheutti lääkeyliherkkyys.

Viime kaudella Korpikoski kärsi lonkkavammasta. Kun hän oli jälleen harjoittelukuntoinen, ei häntä päästetty TPS:n kokoonpanoon. Ei edes harjoituksiin.

TPS:n toiminta on ollut tökeröä. Poikkeuksellisen tökeröä oli, että TPS:n tiedotteessa olleesta kuvasta oli poistettu Korpikosken paidassa ollut C-kirjain. Korpikoski toimi kolme edellistä kautta TPS:n kapteenina.

TPS on tappiota tekevä organisaatio. Seuraa rahoittavat muun muassa Supercell-miljonäärit Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen. Tapaus Korpikoski on heillekin nolo.

Amatöörimaisesti TPS:n seurajohto ilmeisesti kuvitteli, että Korpikoskesta päästäisiin helposti eroon. Seurajohto ei älynnyt, että vastassa olikin pelaaja, joka NHL-urallaan oli tienannut miljoonia.

SM-liigan pelaajat ovat sopimusriidoissa tavallisesti heikoilla. Rahaa ei ole riittävästi, jotta sopimusriidat voisi viedä oikeuteen ja tavallisesti riidat sovitaan pelaajalle varsin epäedullisin ehdoin.

Korpikoskella on valmiuksia taistella oikeuksistaan lakituvassa. TPS tuskin on oikeussalissa vahvoilla. Luvassa lieneekin merkittävä ennakkotapaus koko suomalaisen ammattilaisurheilun kannalta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olli Jokisella riittää tuskaa – Mikkelin Jukurit karmeassa tappioputkessa

Kommentoi Facebookissa