Tukala helleaalto hätyyttelee ennätyksiä Länsi- ja Keski-Euroopassa – jopa yli 40 asteen lämpötiloja

Helleaallon vallitessa pitää pyrkiä juomaan tarpeeksi nestettä ja viilentämään olotilaa.

Helleaallon vallitessa pitää pyrkiä juomaan tarpeeksi nestettä ja viilentämään olotilaa. (Kuva Fotolia)

Korkeimmat lämpötilat tällä viikolla mitataan Espanjassa ja Ranskassa.

SÄÄTILA Lämpötila Keski-Euroopassa lämpötila kohoaa Ilmatieteen laitoksen mukaan monin paikoin 35 asteeseen, ja esimerkiksi Saksassa lähestytään maan kesäkuun lämpöennätystä, joka on 38,5 astetta. Torstaiksi Keski-Eurooppaan virtaa kuitenkin viileämpää ilmaa luoteesta ja tukalin helle hellittää hetkeksi.

Lauantain aikana helleilmaa alkaa virrata alueelle jälleen lännestä alkaen, ja tämän hetken ennusteen mukaan 35 asteen lämpötilat yleistyvät jälleen sunnuntaiksi ja maanantaiksi. Korkeimmat lämpötilat tällä viikolla mitataan kuitenkin Espanjassa ja Ranskassa, jossa lämpötila kohoaa paikoin jopa yli 40 asteen.

Ranskassa rikotaan lähipäivinä mahdollisesti maan kesäkuun lämpöennätys, mikä on 41,5 astetta vuodelta 2003. Ranskan mittaushistorian korkein lämpötila on puolestaan 44,1 astetta elokuulta 2003. Ranskassa ja Espanjassa kuumuus myös kestää pidempään, mikä lisää helleaallon aiheuttamia terveysvaikutuksia.

Yli 35 asteen lämpötiloja on ennusteissa aina ensi viikon alkuun saakka. Alkuviikko tuo kuumuuteen helpotusta näillä näkymin ainakin Ranskan pohjoisosaan.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen terveysriskeihin varauduttava myös Suomessa – kuumuus lisää riskiä kuolla

Kommentoi Facebookissa