Tulipalo Pariisin maailmankuulussa katedraalissa – ”Rakennamme Notre Damen yhdessä uudelleen”

Notre Damen jälleenrakentamisen turvaamiseksi avataan kansainvälinen varainkeruukampanja.

Notre Damen jälleenrakentamisen turvaamiseksi avataan kansainvälinen varainkeruukampanja. (Kuva AOP)

Alustavasti on arvioitu, että tuhoisa palo sai alkunsa korjattavina olleista kirkon kattorakenteista.

TULIPALO Maailmalla on seurattu järkyttyneinä Pariisin kuuluisassa maamerkissä Notre Damen katedraalissa syttyneen yöllisen tulipalon etenemistä ja palomiesten taistelua. Aamuyöllä palo oli saatu hallintaan, mutta sammutustyöt jatkuvat edelleen.

Alustavasti on arvioitu, että tuhoisa palo sai alkunsa korjattavina olleista kirkon kattorakenteista. Tuli levisi nopeasti ullakolla ja nousi kirkon torniin, joka romahti. Myös kirkon katto on sortunut, mutta suuret kellotornit ovat säilyneet.

– Tuli on nyt hallinnassa, vaikka joitain palavia pesäkkeitä on edelleen, everstiluutnantti Gabriel Plus vahvisti uutistoimisto AFP:lle aamulla.

Viime vuosina katedraalia on kunnostettu yli 100 miljoonalla eurolla. Katedraalissa oli paljon rakennustelineitä, ja monia arvokkaita taide-esineitä oli ehditty viedä korjaustöiden johdosta jo toisaalle. Esimerkiksi kirkon katolta oli siirretty turvaan 16 veistosta.

Notre Dame sijaitsee Pariisin sydämessä, historiallisessa keskustassa Île de la Citén saarella. Kirkon rakentaminen aloitettiin jo 1100-luvulla ja monelle pariisilaiselle Unescon maailmanperintökohteeksi valittu katedraali on tärkeämpi kuin Eiffel-torni. Katedraaliin sijoittuu myös Victor Hugon klassikkoteos Notre Damen kellonsoittaja.

– Rakennamme Notre Damen yhdessä uudelleen, Ranskan presidentti Emmanuel Macron vakuutti puheessaan yöllä.

Presidentti lupasi, että kirkko korjataan entiselleen ja monet maat ovat luvanneet tukensa. Jälleenrakentamisen turvaamiseksi avataan kansainvälinen varainkeruukampanja. Macronin mukaan kaikkein pahimmalta kuitenkin vältyttiin. Myös presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut tukensa ranskalaisille.

Lue myös: Alttaritaulun pelastajalle tunnustuspalkinto – ehtoollismalja vanhempi kuin tulipalon tuhoama kirkko

Kommentoi Facebookissa