Tulisija lämmittää vaikka sähkö loppuu – puulämmitys tasaa myös kulutuspiikkejä

Poltettavan puun laatu vaikuttaa lämmitystehoon ja pienhiukkasten määrään, takassa tulee polttaa vain hyvää ja kuivaa puuta.

Poltettavan puun laatu vaikuttaa lämmitystehoon ja pienhiukkasten määrään, takassa tulee polttaa vain hyvää ja kuivaa puuta. (Kuva Fotolia)

Kainuulaiset selvisivät talven sähkökatkoista melko hyvin juuri tulisijojen ansioista.

ENERGIA Asiantuntijat näkevät puulämmityksen yhä kannattavana ratkaisuna huoltovarmuutta ja energiankulutuksen piikkejä ajatellen. Puulämmitystä suositellaan muiden lämmitysjärjestelmien rinnalle vara- ja lisälämmönlähteeksi.

Rakennusteollisuus muistuttaa, että varaava takka on ainoa täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Sen merkitys on korvaamaton, jos sähkönsaanti keskeytyy täysin. Tämä huomattiin käytännössä Kainuussa talven aikana, kun sähkökatkot kestivät useita päiviä.

Vaasan Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Hannu Linnan mielestä Suomeen ei pitäisi rakentaa omakotitaloja ilman tulisijaa.

– Kainuulaiset selvisivät tilanteesta melko hyvin juuri tulisijojen ansioista. Tuntuu, että ihmiset ovat unohtaneet, miten paljon sähkön puute todella vaikuttaa; ollaan pimeässä, ei voi laittaa ruokaa tai käyttää wc:tä. Vähitellen myös asunto alkaa kylmentyä.

Tulisija parantaa huoltovarmuutta myös ruokahuollon suhteen. Erityisen hyvä tilanne on puuhellan tai -lieden omistajalla, mutta muukin tulisija mahdollistaa ruuan lämmittämisen.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ympäristö- ja innovaatiojohtamisen professori Raimo Lovio kannustaa käyttämään erilaisia ratkaisuja rinnakkain.

– Tuulienergian tuotanto painottuu talveen, mutta sen saatavuus vaihtelee. Pakkasilla puulämmitys vähentää sähkön tarvetta ja tasaa kustannuksia. Aurinkopaneeli toimii kesällä ja ilmalämpöpumppu on tehokkaimmillaan keväällä ja syksyllä.

Tuoreen selvityksen mukaan Suomen sähköverkon toimitusvarmuus on heikentynyt. Eurooppalaisen kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestön ENTSO-E:n raportti kertoo, että Suomen sähköntuotannon tehovaje on yksi suurimmista Euroopassa. Lämmitysratkaisut ovat kuitenkin yhä useammin sähköstä riippuvaisia.

Tulevaisuudessa Suomi on entistä riippuvaisempi tuontisähköstä varsinkin pakkaskeleillä sähkötehontarpeen noustessa. Esimerkiksi lämpöpumppujen yleistyminen kasvattaa kuormituspiikkejä. Sähkön hinnoittelussa ollaan siirtymässä malliin, jossa sähkön hinta nousee suuren kulutuksen aikaan.

Puun poltosta vapautuu pienhiukkaspäästöjä, mutta niiden määrään voi tehokkaasti vaikuttaa oikeanlaisella laitteistolla ja säännöllisellä huollolla. Laki määrää, että asumiskäytössä olevan rakennuksen hormit tulee nuohota kerran vuodessa. Samalla nuohooja havaitsee mahdolliset riskit hormin kunnossa.

Takkojen laatua valvotaan myös säädöksin. Vuoden 2018 alussa tulivat pakollisiksi takkojen energiamerkit, jotka kertovat takan energialuokan sähkölaitteiden energiamerkintöjen tapaan. Viimeistään vuonna 2022 on uusien takkojen täytettävä EU:n asettamat päästökerroinvaatimukset.

Poltettavan puun laatu vaikuttaa lämmitystehoon ja pienhiukkasten määrään, takassa tulee polttaa vain hyvää ja kuivaa puuta. Hyvä puunsäilytystila on tuulettuva, suojaa sateelta ja mahdollistaa kuivien ja kuivumassa olevien puiden erottelemisen toisistaan.

Kommentoi Facebookissa