Tulli varoittaa maahantuotavien nikotiinivalmisteiden korkeista pitoisuuksista – ”Terveydelle haitallisia”

Tulli on kuluvan kevään aikana takavarikoinut ennätysmäärän nikotiinivalmisteita.

Tulli on kuluvan kevään aikana takavarikoinut ennätysmäärän nikotiinivalmisteita. (Kuva AOP)

Matkustaja tai verkkokaupasta tilaava ei voi tietää valmisteen todellista nikotiinipitoisuutta.

NIKOTIINI Kevään aikana Tullilaboratoriossa on tutkittu posti- ja rahtilähetyksistä takavarikoituja nuuskan kaltaisia nikotiinivalmisteita ja havaittu niissä epätasalaatuisuutta.

Nikotiinivalmisteet on usein jaettu neljään vahvuusluokkaan: xstrong, strong, normal, soft eli mellow, ja niitä on saatavilla useaa eri makua. Pakkausselosteiden ja kauppapaikkojen tietojen mukaan nikotiinipitoisuudet ovat olleet eri luokissa 16, 14, 8 ja 6 milligrammaa grammaa kohden.

Valmisteiden pitoisuudet ovat kuitenkin vaihdelleet paljon: pitoisuudet ovat olleet korkeampia tai jopa 40 prosenttia pienempiä kuin ilmoitettu. Kaikki Tullilaboratoriossa tutkitut nikotiinivalmisteet ylittävät Fimean asettaman reseptivapaan nikotiinivalmisteen rajan, joka on neljä milligrammaa annosta kohden.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ilman asianmukaista tuontilupaa tällaisten nikotiinivalmisteiden maahantuonti on kiellettyä.

– Tällä hetkellä ilman reseptiä myydään valmisteita, jotka sisältävät jopa 50 milligrammaa nikotiinia annosta kohden ja joiden nikotiinipitoisuus voi todellisuudessa olla jopa sitäkin suurempi. Tällöin voidaan jo puhua terveysriskistä, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen summaa.

Juttuvinkki: Jutta-tullikoira on Venäjän lahja Suomelle – ”Avoin, itsenäinen, rohkea ja joskus jopa hieman röyhkeä”

Koska nikotiinivalmisteet eivät ole pitoisuuksiltaan tasalaatuisia, niiden myyntiä ja käyttöriskiä voisi verrata esimerkiksi lääkeväärennöksiin. Ostaja ei voi luottaa pakkausselosteen tai kauppapaikan tietoihin. Käyttäjä ottaa tietoisen terveysriskin käyttäessään valmistetta.

– Lähes poikkeuksetta henkilöllä, joka tuo maahan vahvempia nikotiinivalmisteita, ei ole esittää reseptiä. Tällöin valmisteet jäävät meille, ja näissä tapauksissa alkaa mahdollisesti esitutkinta, Sinkkonen kertoo.

Nikotiinivalmisteiden maahantuontia ja myyntiä säännellään lääkelaissa. Tulli on kuluvan kevään aikana takavarikoinut ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesti matkustajatuonnista.

– Kevään aikana olemme takavarikoineet lähes 300 lähetystä. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli alle kymmenen, Sinkkonen toteaa.

Määrän kasvua selittää osittain kevään koronapandemia, joka on vaikeuttanut tupakkakasvia sisältävän nuuskan maahantuontia. Myös nikotiinivalmisteiden helppo saatavuus esimerkiksi Virosta ja Ruotsista sekä verkkokaupoista näkyy Tullin tilastoissa.

Lue myös: Nuorten tupakan ja alkoholin käyttö ei enää vähene – nuuskan käyttö lisääntyy

Kommentoi Facebookissa