TULLILABORATORIO Viime vuonna 110 vuotta täyttänyt Tullilaboratorio suojaa tutkimuksillaan kuluttajaa ja ympäristöä, palvelee tullivalvontaa, tullaus- ja tarkastustoimintaa sekä tullirikosepäilyissä Tullin ja Poliisin esitutkintaa. Tutkimuksilla palvellaan myös muita viranomaisia, kuten Eviraa ja Tukesia.
Vuonna 2017 Tullilaboratorio tutki yhteensä 14 431 näytettä. Näistä suurin osa, 55 prosenttia, liittyi tullirikosepäilyihin. Seuraavaksi eniten tutkittiin elintarvikkeita eli 22 prosenttia, kulutustavaroita 11 prosenttia ja polttoaineita 7 prosenttia.
Vuonna 2017 tullirikosepäilyihin liittyvien tutkimusnäytteiden määrä oli 7 946, mikä oli neljä prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuotena. Suurin osa näytteistä oli peräisin nettitilauksiin liittyvistä posti- ja rahtilähetyksistä. Laboratoriotutkimuksissa suurin osa näytteistä sisälsi huumaus- tai kuluttajamarkkinoilta kiellettyä psykoaktiivista ainetta, kuten amfetamiinia, MDMA:ta, LSD:tä, alfa-PVP:tä ja kokaiinia.
Tullilaboratorion analyysivalmius parantui viime vuonna uudella Condensed phase GC-FTIR -laitteella, jonka avulla pystytään entistäkin varmemmin tunnistamaan uusia huumausaineita sekä Tullin että Poliisin rikostorjunnan tarpeisiin. Laitehankintaan saatiin EU-tukea sisäisen turvallisuuden rahaston kautta.
Tuoreista hedelmistä ja hedelmätuotteista löytyi tutkimuksissa vähän puutteita, vain viidessä prosentissa EU:n ulkopuolelta tulevista ja seitsemässä prosentista EU:n alueelta tulevista. Poikkeuksellista kuitenkin oli, että torjunta-aineita löytyi useasta granaattiomena- ja okraerästä.
– Torjunta-aineita, tiaklopridia, asetamipridia ja fosmettia, löytyi turkkilaisista, espanjalaisista ja egyptiläisestä granaattiomenaeristä, yhteensä seitsemästä, jaostopäällikkö Suvi Ojanperä kertoo.
– Lisäksi yhdestä Thaimaasta ja viidestä Pakistanista tulleesta okraerästä löytyi myös torjunta-aineita. Näissä erissä torjunta-aineita esiintyi varsin laajasti.
EU:n ulkopuolelta tulevista vihanneksista ja vihannestuotteista löytyi tutkimuksissa puutteita 37 prosentissa, mutta EU:n alueelta tulevista tuotteista vain kymmenestä prosentista. Kaikkiaan 98 erästä löytyi puutteita, muun muassa salmonellaa, torjunta-aineita ja raskasmetalleja sekä puutteita pakkausmerkinnöissä.
Prosentuaalisesti eniten puutteita löytyi erityisruokavalioon tarkoitetuista elintarvikkeista, muun muassa ravintolisistä. Tutkituista 80 ravintolisätuotteesta löytyi puutteita EU:n ulkopuolelta tulleista tuotteista 71 prosentista ja EU:n alueelta tulleista tuotteista 57 prosentista. Tutkimuksissa löydettiin muun muassa ravintoaineita tai lääke- tai uuselintarvikkeeksi luokiteltuja yhdisteitä.

Kulutustavaravalvonnassa tutkittiin kaikkiaan 1 539 yksityiskäyttöön tarkoitettua kulutustavaraa, eniten leluja eli 604 tuotetta, tekstiilejä, jalkineita ja asusteita 468 tuotetta sekä kosmetiikkaa 146 tuotetta.
– Viime vuonna uutena leluilmiönä olivat sormihyrrät. Ongelmana niissä oli irtoavat pienet paristot, fyysikko Mikko Kontiainen selvittää.
Tutkimuksissa löytyi muun muassa puutteita varoitus- ja CE-merkinnöissä, ftalaatteja ja muita haitallisia aineita, sekä mekaanisia virheitä. Ftalaatin on todettu häiritsevän hormonitoimintaa.
– Muovisista leluista löytyy edelleen ftalaatti-pehmittimiä. Ongelma on etenkin PVC-muovisissa leluissa, jaostopäällikkö Arja Meriläinen kertoo.
Tutkituista tekstiili- ja nahkatuotteista, jalkineista ja asusteista löytyi puutteita kymmenestä prosentista. Tutkimuksissa löytyi haitallisia aineita, muun muassa syöpävaarallista kromi VI:sta, sekä puutteita pakkausmerkinnöissä.
Prosentuaalisesti eniten tutkimuksissa löytyi puutteita kynttilätuotteissa ja lastenhoitotarvikkeissa. Kaikkiaan 69 prosentissa tutkituista kynttilätuotteista todettiin puutteita esimerkiksi ainekoostumuksessa ja merkinnöissä. Lastenhoitotarvikkeista 47 prosentissa löytyi puutteita esimerkiksi merkinnöissä tai tuotteista löytyi haitallisia aineita.
Tullilaboratorio tutkii myös jakeluasemilta, varastoilta sekä suoraan ajoneuvojen ja veneiden tankeista otettuja polttoainenäytteitä. Tutkimuksilla ja valvonnalla suojellaan ympäristöä polttonesteiden päästöiltä varmistamalla polttoaineiden laadukkuus ja säädösten mukaisuus.
Tullilaboratorio tutki viranomaisten ottamia polttoainenäytteitä merkki- ja väriaineanalyysien avulla. Käytön valvonnassa löydettiin 28 tapausta, joissa kevyemmin verotettua polttoainetta, ”löpöä”, käytettiin laittomasti dieselmoottoreissa tie- ja veneliikenteessä.
Kommentoi Facebookissa